- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Paradajz na komad: Nestašica hrane u Britaniji

CC0 / Pixabay / Ishrana
Ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Britanski ministar za ishranu i poljoprivredu Mark Spenser sastaće se danas sa šefovima glavnih lanaca supermarketa, kako bi razgovarali o nestašici povrća i voća.
Rojters navodi da je najveći britanski trgovac mešovitom robom Tesko pratio svoje konkurente Asdu, Morisons i Aldi u nametanju potrošačkih ograničenja za kupovinu povrća nakon što su zalihe osiromašene zbog poremećaja u rodu u južnoj Evropi i severnoj Africi zbog lošeg vremena, i dodaje da je krizu pogoršala manja zimska proizvodnja u plastenicima u Britaniji i Holandiji zbog visokih troškova energije.
Najpre su dva britanska trgovačka lanca ASDA i Morison, s tržišnim udelom većim od 20 odsto, prvi ograničili prodaju povrća na komad pa tako u jednom lancu kupac može kupiti samo dva, a drugome najviše tri komada paradajza, paprike, krastavaca, zelene salate, brokolija, karfiola i jedan paket malina. Najavljeno je da će odluka o ograničenoj kupovini povrća i voća trajati nekoliko nedelja, najmanje idući mesec i po.
Ministar je naveo da je kriza pokazala koliko Britanija može biti zavisna od određenih trgovačkih puteva za neke vrste hrane.
''Znam da porodice očekuju da sveži proizvodi koji su im potrebni budu na policama kada uđu u radnju. Zato pozivam šefove supermarketa da naprave plan rada da bi se police ponovo popunile i da nam kažu kako da izbegnemo da se ovo ponovi'', naveo je Spenser.
Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja Tereza Kofi upozorila je da bi nestašice mogle da potraju još mesec dana. Ona je ranije u javnosti ismejana zbog izjave da oni Britanci koji ne mogu doći do povrća za salatu treba da razmisle o repi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala