Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Bio sam spreman da potpišem, ali srpska strana nije bila spremna

© AP Photo / Franc ZhurdaAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je bio voljan danas da potpiše sporazum u Briselu, ali da druga strana nije bila spremna, prenosi Reporteri.
Kurti je, nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kazao da Vučić nije bio spreman.
„Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst“, kazao je Kurti i dodao da je šteta što večeras nije potpisano pošto je do dogovora došlo.
Kako je naveo, potvrda prihvatanja teksta trebalo je da se završi potpisom, ali srpska strana to nije uradila, iako su se saglasili.
Kurti je izbegao da odgovori na pitanje da li je sporazum dogovoren bez de-jure priznanja, a dao je isti odgovor kao ranije, a to je de fakto priznanje.
Prema njegovim rečima, današnji sastanak je bio konstruktivan, ali nije završen dogovorom.
Dodao je da će narednih dana biti još jednog sastanka, kao i razgovora sa diplomatama EU.
„Danas smo imali pozitivan, konstruktivan sastanak u Briselu i ovaj sastanak je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Ranije sam rekao da je to dobra osnova i sada će se dalje razgovarati oko plana implementacije“, naveo je Kurti.
Naveo je da će uskoro građanima biti poznat sadržaj predloga dodajući da se kroz njega garantuje susedstvo tzv. Kosova i Srbije.
Plan implementacije će biti kako sporazum o evropskom predlogu na terenu prevesti u realnost dve države. To je dogovor koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, simetriju i dobrosusedstvo, na demokratski način. Svi će moći da pročitaju dogovoreni tekst“, rekao je Kurti, preneo je „Kosovo onlajn“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras novinarima da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na počektu mape puta, bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuma ili novog francusko-nemačkog plana, uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.
„Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO“, rekao je Vučić novinarima.
Šef evropske diplomatije Borelj saopštio je u odvojenoj izjavi novinarima da su se Vučić i Kurti složili danas na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.
Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala