- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čavušoglu: Turska i dalje ne može da odobri članstvo Švedske u NATO-u

© Sputnik / Lola ĐorđevićMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Turske vlasti ne mogu da odobre ulazak Švedske u NATO sve dok Stokholm u potpunosti ne primeni sporazume koji su ranije postignuti u Madridu, izjavio je u ponedeljak turski ministar inostranihposlova Mevlut Čavušoglu.
„Postoje određene obaveze koje su na sebe preuzele Švedska i Finska u vezi s namerom da uđu u NATO. Kada je reč o Švedskoj, ne vidimo sprovođenje svih koraka, tako da u ovoj fazi ne možemo da odobrimo njen ulazak u Alijansu", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji s mađarskim kolegom Peterom Sijartom.
On je napomenuo da su švedske vlasti sprovele niz obaveza, pre svega tako što su unele promene u ustav. Istovremeno, napomenuo je ministar, Radnička partija Kurdistana, koja je u Turskoj proglašena terorističkom organizacijom, i dalje je aktivna u Švedskoj.
Čavušoglu je istakao da je situacija više problem NATO-a i da Ankara nema drugih problema u odnosima sa Švedskom i Finskom u bilateralnim odnosima.
Do danas, prijave Švedske i Finske za NATO nisu ratifikovale samo dve zemlje od 30 – to su Mađarska i Turska. Očekuje se da će se pregovori s Turskom za ratifikaciju nordijske aplikacije nastaviti u narednim nedeljama.
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da mađarski parlamentarci nisu oduševljeni ratifikacijom pristupanja Finske i Švedske NATO-u, jer vlasti u tim zemljama šire „besramne laži” o Mađarskoj. On je dodao i da će, stupanjem te dve zemlje u Alijansu, neposredna granica između NATO-a i Rusije porasti za 1.000 kilometara.
Finska i Švedska su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini,prošlog maja podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Turska je prvo blokirala proces razmatranja ovih prijava, ali su već 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zahteve Ankare.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Mađarski ministar: Zapad govori o slobodi medija, a uvodi im sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala