- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski sistem grad u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina neće skoro dobiti američke lovce; Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk

Pratite nas
U toku je 368. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ukrajinska vojska digla u vazduh branu u Artjomovsku da bi usporila rusku ofanzivu. Oslobođeno naselje Jagodno severno od Artjomovska, ruskim snagama do centra grada ostalo još 1,7 kilometara. Ukrajina proširuje minirano područje na granici s Rusijom i Belorusijom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:06 26.02.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je Eduarda Moskaljova sa dužnosti komandanta takozvane operacije združenih snaga (vojna operacija Kijeva u Donbasu).
Ukaz je objavljen na sajtu Vlade.
Moskaljov je za komandanta postavljen 15. marta prošle godine, kada je zamenio Aleksandra Pavljuka.
18:34 26.02.2023
Salivan: Bela kuća neće uskoro isporučiti F-16 Ukrajini
Moguće isporuke Kijevu lovaca F-16 će se kasnije razmatrati, oni trenutno nisu potrebni Ukrajini, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan televiziji Si-En-En.
„Mi pažljivo razmatramo ono što je Ukrajini potrebno u ovoj fazi vojnih akcija. Sada su joj potrebni tenkovi, oklopna vozila, artiljerija, PVO sistemi, kako bi ukrajinske snage mogle da povrate kontrolu nad teritorijom koju okupira Rusija. Pitanje o isporukama lovaca F-16 će se razmatrati u budućnosti“, rekao je on.
Salivan je dodao da američki predsednik Džozef Bajden za sada ne planira da šalje lovce F-16 Kijevu.
17:38 26.02.2023
Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da samo vojni uspesi Ukrajine mogu da poboljšaju izglede za buduće pregovore sa Rusijom, prenosi Si-Bi-Es.

„Ne mislim da je Ruska Federacija sada ozbiljno raspoložena (za pregovore). Mislim da samo napredak na bojnom polju može poboljšati izglede za buduće pregovore“, rekao je Berns.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da odluči da li su pregovori mogući i pri tome je „od vitalnog značaja“ da se nastavi američka pomoć ovoj zemlji kako bi stekla navedenu „prednost na bojnom polju“.
Ranije je kolumnista "Njujork tajmsa" Majkl Krouli napisao da su američki zvaničnici pozvali ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pokaže spremnost za diplomatski dijalog o okončanju sukoba.
15:56 26.02.2023
Rusiki ratni reporetr Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu napisao je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obavešten o taktičkom opkoljavanju Artjomivska (Bahmuta) od strane ruskih trupa i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća.
Podubni se poziva na informacije iz sopstvenog neimenovanog izvora. Prema njegovim rečima, o situaciji u Artjomivsku Zelenskog je izvestio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.
„Ovu formulaciju potvrđuje stanje na terenu“, dodao je ruski reporter.
On je objasnio da su ukrajinske trupe imale samo jedan način da izađu iz grada – preko Hromova. Međutim, i ona se sada nalazi pod vatrom ruskih snaga.
15:27 26.02.2023
Dva jurišna aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-25 bacila su visokoeksplozivne bombe FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki u DNR.
15:22 26.02.2023
Američki protivvazdušni raketni sistemi (SAM) Patriot još nisu predati Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov italijanskoj Republici.
Prema njegovim rečima, Kijev, osim toga, očekuje da dobije i borbena vozila Bredli, oklopne transportere Spartan i oklopna vozila Mastif, kao i borbene avione.
13:22 26.02.2023
Kancelarija Zelenskog Masku: U Ukrajini nije bilo državnih prevrata
Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak odgovorio je na izjavu američkog biznismena Ilona Maska, navodeći da u Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata.

„Slobodna društva utiču na države putem dijaloga / izbora. Porobljena društva izlaze na ulice kako bi se oslobodila represevnih država. To je osnova Sloboode, Ilone Masku. U Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata, ali su uvek bili slobodni ljudi. Prestanite da čitate ruske novine!“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Mask je u nedelju na Tviteru napisao da je 2014. godine u Ukrajini bez sumnje izveden državni prevrat.
Arhivska fotografija: Protesti na Trgu Nezavisnosti u Kijevu u januaru 2014. - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
SVET
Mask: U Ukrajini je 2014. izvršen državni udar
13:00 26.02.2023
Zelenski: Vraćanjem Krima obnovićemo mir u Ukrajini
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjaivo je da će povratak Krima u sastav Ukrajine doprineti uspostavljanju mira u toj zemlji.
„Vraćanjem Krima obnovićemo mir. To je naša zemlja. Naši ljudi. Naša istorija. Vratićemo ukrajinsku zastavu u svaki kutak Ukrajine“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.
12:34 26.02.2023
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da je odluka o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naouržanja apsolutno ispravan i logičan potez, koji je bio neočekivan za SAD.
„Apsolutno logična, čvrsta i ispravna odluka“, rekao je Nariškin za televizijski kanal „Rusija 1“.
12:13 26.02.2023
Pistorijus: Mirovni plan Kine treba da bude praćen i postupcima
Mirovna inicijativa Kine za rešavanje sukoba u Ukrajini je dobrodošla, ali u skladu s njim treba da budu i postupci Pekinga, izjavio je u nedelju ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus.
„U krajnjem ishodu ne odlučujemo mi, nego Rusi i Ukrajina, ko će voditi pregovore. I Kinezi to takođe ne odlučuju. Ja pozdravljam predlog Kineza, i inicijativu takođe, ali to treba da bude u skladu s postupcima“, rekao je Pistorijus u intervjuu za radi „Dojčlandfank“.
Nemački ministar je, govoreći o postpupcima, imao u vidu saopštenja o tome da Kina navodno planira da isporuči Rusiji vojne dronove.
U petak je na sajtu kineskog spoljnopolitičkog resora bilo objavljeno saopštenje od 12 tačaka, koje sadrži stav Kine o političkom rešavanju sukoba u Ukrajini.
12:03 26.02.2023
Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles u intervjuu za list „Vangardija“.
„Španska vojska bi intervenisala samo ako bi došlo do napada na neku zemlju NATO-a. Nikada nijedan odred bilo koje zemlje NATO-a, a Španija je jedna od njih, neće učestvovati u ratu u Ukrajini“, istakla je ministarka.
Osim toga, Robles je navela da borbeni tenkovi „leopard“ koji se isporučuju Ukrajini ne bi trebalo da se koriste za napad na Rusiju.
„Insistiram da (tenkovi) ‘leopard’ imaju samo jedan cilj: zaštitu, a ne napad na Rusiju“, rekla je ministarka odbrane.
Ona je takođe prokomentarisala ideju o zajedničkoj kupovini zemalja EU oružja i municije za Ukrajinu.
„Municije nedostaje u svim zemljama i čini se razumnim ono što je predložila Evropska unija: mi stalno sarađujemo sa drugim zemljama“, dodala je ministarka.
11:51 26.02.2023
Novi izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana likvidirale više od 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu;
U donjeckom pravcu ubijeno je više od 100 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su za tokom proteklog dana šest diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu;
Od početka specijalne operacije uništeno je više od 600 ukrajinskih aviona i helikoptera;
Oružane snage Rusije ubile su do 70 ukrajinskih vojnika i uništile tri haubice D-30 u hersonskom pravcu;
U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište municije 102. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;
Ruske snage pogodile su ukrajinske jedinice u Nikoljskom i Ugljedaru
Ruska sredstva za PVO su u protekla 24 časa uništile ukrajinski vojni helikopter Mi-8 i sedam bespilotnih letelica
U DNR je uništena baza za popravku i remont naoružanja i vojne tehnike ukrajinskih snaga;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu proteklog dana iznose 60 vojnika, u južnodonjeckom i zaporoškom – više od 75 vojnika, dok je u krasnolimanskom pravcu ubijeno do 130 pripadnika ukrajinskih snaga;
U donjeckom pravcu uništeno je skladište municije 68. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Kod Avdejevke je uništen centar veze 110. motorizovane pešadijske brigade ukrajinskih snaga.
11:08 26.02.2023
10:29 26.02.2023
Specijalni odredi Kijeva u Artjomovsku deluju udaljeno od linije kontakta s ruskim snagama, a komanda ih prebacuje u zonu borbenih dejstava samo radi pokušaja da odbiju napade, prenosi dopisnik Sputnjika pozivajući se na podatke boraca grupe „Vagner“ u tom gradu.
Na prvu liniju fronta se prebacuju ukrajinski vojnici koji su nedavno mobilisani.
„Snage za specijalne operacije Ukrajine i drugi pripremljeni odredi nisu neposredno na liniji borbenog kontakta u Artjomovsku. Oni pokušavaju da deluju kao vatrogasci – kreću se samo u slučajevima kada borci grupe 'Vagner' napadnu ukrjainske položaje“, rekli su sagovornici Sputnjika.
09:45 26.02.2023
Vazdušna opasnost proglašena u četiri oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
09:18 26.02.2023
Ukrajinska vojska je jutros granatirala Donjeck, ispalivši 10 raketa po Petrovskom rejonu, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
07:25 26.02.2023
Ukrajinska vojska u Artjomovsku ostala bez bezbednih puteva za snabdevanje
Ukrajinska vojska u Artjomovsku ne može bezbedno da se snabdeva sa zapada preko grada. Zemljani putevi u Časovom Jaru su potpuno u blatu, tako da je jedini asfaltirani put između tih naselja već pod kontrolom ruskih snaga, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Usled povećanja temperature vazduha do plusa, ukrajinski vojnici nemaju više nijedan bezbedan put između Časovog Jara i Artjomovska. Zbog blata praktično nemaju mogućnosti da koriste zemljane puteve. Jedini put, donedavno relativno bezbedan i sa čvrstom podlogom, prolazi kroz naselje Hromovo, ali je već pod vatrenom kontrolom naše vojske“, rekao je Maročko.
07:16 26.02.2023
Zelenski sprema spisak želja za Ameriku: Na listi i lovci F-16
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da u SAD pošalje spisak naoružanja koje mu je potrebno, uključujući lovce F-16, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore.
„Zelenski, koji se sastao s predsednikom Komiteta za međunarodne odnose Predstavničkog doma SAD Majklom Makolom i četvoricom drugih članova Predstavničkog doma, rekao je grupi da planira da im pošalje spisak naoružanja, uključujući lovce F-16 koji su, prema njegovom mišljenju, neophodni za brži završetak sukoba“, preneo je televizijski kanal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala