- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad želi da rasparča Rusiju, da stvori Moskovljane, Uralce i druge

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
Borba za multipolarni svet, za poštovanje svih na međunarodnoj sceni će prevladati, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.
„I na kraju, takva pozicija – borba za multipolarni svet, za poštovanje svih i svakog na međunarodnoj sceni, za vođenje računa o interesima svih – ne sumnjam da će prevladati“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad ima jedan cilj – da uništi bivši SSSR i Rusku Federaciju, a onda mogu da prihvate Rusiju u takozvanu porodicu civilizovanih naroda, ali svaki deo odvojeno ─ Zapad nastoji da podeli Rusiju na male delove, da bi ih stavio pod svoju kontrolu.

„Ako krenemo tim putem, mislim da bi se sudbina velikog broja naroda Rusije, a pre svega, naravno, ruskog naroda mogla kardinalno promeniti. Ne znam čak ni da li bi takva etnička grupa kao što je ruski narod mogla da opstane u obliku u kojem postoji danas“, rekao je Putin.
Prema takvom scenariju, ruski narod u sadašnjem obliku možda neće biti sačuvan, ali će se umesto njega pojaviti „Moskovljani, Uralci i drugi“, upozorio je šef države.
Istovremeno, predsednik je naglasio da su „ovi planovi stavljeni na papir“, ali je Rusija, u uslovima izgradnje odnosa, „pokušavala da o tome ne govori, takoreći, da bi sačuvala partnerske odnose“.
Šef države je napomenuo da je jedini cilj Zapada da uništi bivši Sovjetski Savez i njegov glavni deo – Rusku Federaciju“.
„Ali sve je tu, sve je napisano, sve piše na papiru. E, a sada, kada su njihovi pokušaji da prekroje svet prema sebi posle raspada Sovjetskog Saveza doveli do takve situacije, mi smo, naravno, prinuđeni da na ovo reagujemo“, dodao je Putin.
Predsednik je, pri tome, izrazio uverenje da kada je narod Rusije ujedinjen i jedinstven, nema mu ravnog, a to je „glavni uslov za sva naša dostignuća i sve naše pobede“.
On je dodao da se Rusija slaže sa tim da svet mora da se menja i nikada se u to ne meša, uključujući i u okviru UN, ali se Rusija protivi činjenici da se novi svet gradi samo u interesu jedne zemlje.
„Shvatamo da se posle raspada SSSR-a situacija u svetu menja, pojavljuju se novi centri moći. To bi prirodno trebalo da utiče na izgradnju, na prioritete u izgradnji međunarodnih odnosa. Naravno. Nema Sovjetskog saveza? Nema. Šta god da se govori, Rusija je naslednik SSSR-a u pravnom smislu“, objasnio je Putin.
On je primetio da je „u pravnom smislu to tako, ali da se ovde ne govori o pravnim maksimama, već o potencijalima“, a današnja Rusija ima drugačiji potencijal.
„Mi to razumemo i slažemo se da se svet mora menjati. I nikada se u to ne mešamo, uključujući i u okviru Ujedinjenih nacija, razmišljajući o reformisanju te organizacije. Ali protiv čega se mi zalažemo? Protiv toda da se novi svet koji se formira gradi samo u interesu jedne zemlje, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, težnju Sjedinjenih Američkih Država da dominiraju nad svojim satelitima shvataju i oni sami.
„Oni upravo to žele da urade, uveravam vas, svi to shvataju. To shvataju i njihovi sateliti, ali iz raznoraznih razloga, prvenstveno vezanih za veliku zavisnost u ekonomiji i oblasti odbrane, oni jednostavno... verovatno misle da je u tom slučaju borba protiv Rusije zajednički interes koji imaju sa SAD“, ocenio je Putin.
On je napomenuo da su sateliti uključeni u tu zajedničku borbu, „ali su ipak svesni da je sve što SAD rade u skladu sa njihovim sebičnim interesima“.
„Često ne odgovaraju čak ni interesima njihovih takozvanih saveznika. Šta su interesi saveznika kada su usvojili odgovarajuće zakone za borbu protiv inflacije i tako dalje i mame evropski biznis na svoju teritoriju? Šta je tu savezničko?“, rekao je ruski predsednik i podsetio da su Francuskoj oduzeli narudžbinu za podmornice u Australiji i ponizili državu.
„Mi ne možemo i nećemo se tako ponašati“, naglasio je ruski predsednik.
Lideri triju zemalja partnerstva AUKUS, sklopljenog u jesen 2021. godine, dogovorili su se da formiraju flotu podmornica na nuklearni pogon u Australiji kako bi se zajednički suprotstavili Kini. U martu obećavaju da će otkriti detalje dogovora zbog kojih je Australija otkazala ugovor sa Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala