- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić je ogolio trulež američkog košarkaškog sistema

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Nejt Mekmilan, nekadašnji NBA košarkaš, a potom i trener, dobio je otkaz u ekipi Atlanta Hoksa, kao posledicu sukoba sa projektovanom zvezdom tima Trejom Jangom, što je navelo slavnog trenera Džordža Karla da ukaže da u Americi postoje dva sistema - jedan ustaljeni i drugi koji je nametnuo Nikola Jokić.
Mekmilan, trener koji je kroz karijeru sarađivao sa srpskim igračima poput Vladimira Radmanovića i Predraga Drobnjaka, a u Atlanti je oživeo karijeru Bogdana Bogdanovića, poslednja je u nizu žrtava sistema koji favorizuje pojedince u timskom sportu.
Od njegovog dolaska u Atlantu bilo je jasno da je sukob sa Jangom, mladom zvezdom ekipe koja želi da uvek bude u centru pažnje, neminovan, samo se čekalo na ishod i pobednika.
Zasad, Jang je isterao svoje, Mekmilan je dobio otkaz, a sve je moglo da se nasluti još u decembru prošle godine, kada je igrač javno istupio i izneo stvari koje je trebalo da ostanu u svlačionici.
Sukob na relaciji trener-igrač nastao je jer je Mekmilan tražio od svog pulena da dobije informacije o njegovim planovima za pripremu i utakmicu protiv Denvera.
Jang je insistirao na tome da treba da se pozabavi problemom sa desnim ramenom, ali je trenerova trebalo da bude poslednja i mladom plejmejkeru je dao dve opcije - da se ponudi kao rezerva ili da se ne pojavljuje u hali.
Mekmilan nije želeo da govori javno o tome, Jang jeste, govoreći da je došlo do nesporazuma i da se zbog toga nije pojavio u dvorani za duel sa Denverom, a zapravo, nije želeo da ugrozi svoj status zvezde i ostane bez mesta u startnoj postavi.
Sasvim je sigurno da čoveku koji je kao igrač stasavao u drugačije vreme, koji je kao trener morao da radi sa karakterima kakvi su Geri Pejton ili Šon Kemp, da ne želi nedisciplinu, naročito od mlađih momaka, ali izgleda da cirkus zvani NBA liga to ne trpi.
Uprava Atlante je odlučila da se zahvali Mekmilanu na saradnji, što je žestoko pogodilo legendarnog trenera Džordža Karla koji je imao kratak i jasan komentar na celu priču.
"Ovo je liga Treja Janga protiv lige Nikole Jokića. Ovo je slučaj gde se stavlja "ja" na prvo mesto protiv slučaja gde je "mi" u centru pažnje", istakao je Karl.
Još jedan od problema sa kojim se suočavao Mekmilan je letošnje pojačanje, Dižonte Marej, koji je donedavno bio velika nada San Antonio Sparsa i slavnog trenera Grega Popoviča, ali je odlučio da digne sidro i pritom iznese gomilu negativnih komentara na račun "ludog Srbina".
Time je postao još jedan "ja na prvom mestu" košarkaš, što je izgleda sistem koji Amerika želi da plasira kao ispravan, ali treba reći - već dve i po godine njenom košarkom dominira igrač sa potpuno drugačijom filozofijom, Nikola Jokić.
Svidelo im se to ili ne, stvari su jednostavno takve, a mlade zvezde i zvezdice će, poput mnogih sličnih, verovatno ostati bez lovorika za koje misle da su im predodređene, sve dok vlasnici timova tolerišu njihovo bahato i sebično ponašanje, kao u slučaju Janga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala