- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moćni laseri preusmeravaju munje: Naučnici pronašli novi način za zaštitu od groma

© Sputnik / Mihail Kutuzov / Uđi u bazu fotografijaNevreme u Moskvi
Nevreme u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Udar groma nanosi ozbiljnu štetu objektima, a može prouzrokovati i smrt ljudi. Situaciju pogoršava i globalno zagrevanje: studija iz 2014. godine pokazala je da svaki novi stepen stepen Celzijusa povećava količinu munja za 12 odsto. Stoga naučnici aktivno traže način da reše taj problem, piše RBK.
Za zaštitu zgrada od udara groma često se koriste gromobrani. Metal ima veću električnu provodljivost od vazduha. Stoga, kada se metalna šipka stavi u zemlju, munja kreće putem najmanjeg otpora i grom udara u nju.

Eksperiment sa laserom

Jedan od eksperimenata izveden je u blizini telekomunikacionog tornja na planini Sentis u Švajcarskoj u koju često udara grom – oko 100 puta godišnje. Eksperiment je bio uspešan: pomoću lasera ​​naučnici su uspeli da usmere udar groma u drugom pravcu i da na taj način zaštite toranj.
Naime, naučnici su koristili moćan laser za stvaranje jonizovanih puteva sličnih kosmičkim zracima. Brzi (1.000 puta u sekundi) energetski impulsi lasera zagrevali su vazduh i naelektrisali ga. U njemu je udar groma imao manji otpor na putu i ​​stoga je bio usmeren u drugom smeru.

Uspešan pokušaj

Ova studija je prvi put pokazala da je preusmeravanje naelektrisanja munje moguće. Naučnici objašnjavaju da je eksperiment uspeo jer je izvođen na velikoj nadmorskoj visini gde je vazduh manje gust, a to olakšava protok struje. Prema tome, za eksperimente na nivou mora biće potreban još moćniji laser.
Kako se navodi, ako ova tehnologija bude poboljšana u budućnosti bi mogla da pomogne da se zaštite infrastrukturni objekti poput aerodroma i nuklearnih elektrana. Međutim, malo je verovatno da će se u bliskoj budućnosti široko primenjivati jer će zahtevati veliku potrošnju energije, piše RBK.
Munje iznad Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Fizičar objasnio šta treba prvo da uradimo kad počne da grmi
Mitologija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
DRUŠTVO
Perun i Veles: Mitska bitka dva velika slovenska boga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala