- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gde je nestala voda: Ekstremna oseka u Jadranskom, Sredozemnom, Crvenom moru /video, foto/

© AP Photo / FERNANDO BUSTAMANTEČovek šeta sa psom duž suvog napuklog korita rezervoara u Alkori, u istočnoj Španiji
Čovek šeta sa psom duž suvog napuklog korita rezervoara u Alkori, u istočnoj Španiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
U Jadranskom moru uočena je ovih dana jaka oseka zbog suše i malog dotoka reka i ulaska mnogo slanije vode u Jadran, pa počinje da podseća na presahle kanale Venecije. Osim Jadranskog mora, na internetu su se pojavile i fotografije presušenih obala Crvenog mora, kao i Sredozemnog.
Drastična oseka na zapadnoj obali Istre uzrokovala je velike probleme za lokalno stanovništvo. U luci Valbandon u Fažani velik broj čamaca i brodova ostali su nasukani, pa nije moguće isplovljavanje dok ne stigne plima, prenosi Jutarnji list.
Razmere štete još uvek nisu poznate, ali poznato je da su mnogi brodovi teško oštećeni.
„Ova oseka je ekstremna, ali je nivo mora još uvek oko 20 centimetara viši od najekstremnijih oseka koje su se događale u poslednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena, jer je nismo imali toliko izraženu poslednjih godina“, rekao nam je okeanograf dr. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
„Ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog – jedan od njih je steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je stoga nivo mora u Jadranu opšte najniža krajem februara i marta. Drugo, pritisak vazduha je relativno visok, ali nije izražen pa u slučaju da je pritisak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na nivo onih najekstremnijih u poslednjih 50 godina“, pojašnjava Vilibić.
Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

„Dalje, porast saliniteta u severnom Jadranu – što je posledica suše i malog dotoka reka, no i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u poslednjih nekoliko godina – sigurno značajno doprinosi jakim osekama. Naročito je to izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, stoga što je slanija voda gušća, razina mora u tom slučaju opada.

„Znači, izražene oseke ovih dana događaju se zbog svih ovih faktora koji deluju u istom smeru. Zanimljivo je primetiti da je pre samo nekoliko meseci, tačnije u novembru prošle godine, situacija u severnom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabeležen najviši ikad izmereni nivo mora. No ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sustavom Mojsije“, zaključio je Ivica Vilibić.
Kako se na društvenim mrežama vidi, sa povlačenjem se ne suočava samo Jadransko more. I Sredozemno i Crveno more imaju ekstremno nizak nivo.
Presušili kanali u Veneciji - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
MULTIMEDIJA
Živopisni venecijanski kanali pretvoreni u blatnjave jarke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala