- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj se požalio: Svet je razjedinjen

© AP Photo / Andrew HarnikŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žozep Borel na kraju posete Njujorku gde je prisustvovao zasedanju Generalne skupštine UN o ukrajinskom sukobu, požalio se na Rusiju, na tenzije u odnosima Kine i Sjedinjenih Država, kao i na nedostatak jedinstva u sveti i „razbuktavanju kriza“.

"Ova tri dana u Njujorku su potvrdila staru izreku da su UN veliko ogledalo stanja u svetu. Ako se pogleda dalje od Ukrajine, jasno je da se globalne krize gomilaju, dok je globalni odgovor ili blokiran ili nedovoljan. Nema liderstva i jedinstva. Ruski rat, kao i tenzije između Kine i Sjedinjenih Država kidaju tkivo onoga što nazivamo „međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima“, napisao je Borel na društvenim mrežama.

Istovremeno, šef evropske diplomatije je siguran da mnoge zemlje u svetu „vide potencijal u jačanju uloge EU“.
„Oni nas vide kao partnera, bilo kao protivtežu Kini ili kao pouzdanijeg i doslednijeg partnera od SAD. Oni smatraju da smo posvećeniji međunarodnim normama i multilateralnom sistemu i da poklanjamo više pažnje interesima država u razvoju“, rekao je Borel.
On je podsetio da „nijedan drugi partner ne nudi sistemskiju podršku radu UN” od EU, ali je napomenuo da bi EU u bliskoj budućnosti „trebalo da bude aktivnija i pažljivija prema rastućim potrebama i očekivanjima sveta punog kriza”.
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
RUSIJA
Poljanski: Zapad pritiskao druge zemlje prilikom glasanja o antiruskoj rezoluciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala