- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pomera granice i zadaje domaći – „Svaki put je posebno“

© AFP 2023 / ARNAUD FINISTREArmand Duplantis
Armand Duplantis - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Pratite nas
Višestruki šampion u skoku s motkom Armand Duplantis postavio je novi apsolutni svetski rekord sa visinom od 6,22 metara na mitingu u Klermonu u Francuskoj.
Šveđanin je pomerio sopstvenu granicu snova od 6,21 metara koji je postavio osvajanjem svetske titule u Oregonu prošle godine.
Takmičeći se na mitingu u Francuskoj, stigao do rekorda u trećem pokušaju na opšte oduševljenje prisutne publike.
„Kada imate ovakve trenutke, kada je energija na vrhuncu i napadate rekord, osećate se kao da levitirate. Osećao sam kao da mi telo nije dotaklo zemlju tokom celog skoka“, opisao je sada već čuveni skok svetski rekorder.
Duplantis je u prvom pokušaju preskočio letvicu od 5,71 metara, zatim je prešao na 5,81 metara i u drugom pokušaju savladao je prepreku od 5,91.
Potom je prešao na 6,01 metara, što je uspešno prevazišao već u prvom pokušaju. Naposletku, a iz trećeg pokušaja Duplantis je postavio novi rekord od 6,22 metara.
Šveđanin koji je rođen u SAD postavio je prvi od svojih svetskih rekorda u februaru 2020. godine, kada je preskočio 6,17 metara, čime je oborio najbolji planetarni rezultat iz 2014. godine koji je postavio Reno Lavileni.
Armand konstantno pomera granice rekorda, a jedan je oborio i na mitingu u Beogradu. Posle uspeha u Klermonu kaže da se neće zaustaviti.
„Svaki rekord donosi nešto novo za mene. Možda je taj prvi od pre tri godine bio pomalo luckast, ali ovaj mi je definitivno drugi omiljeni. Više ne osećam pritisak. Mnogo toga sam dokazao u proteklih nekoliko godina, posebno u poslednje dve. Znam kakav sam i za šta sam sposoban, da zaslužujem da budem na ovom mestu“, zaključio je Armand Duplantis.
Milica Gardašević - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Milica je dostojna naslednica srpske šampionke – mlada atletičarka odnela pobedu u Beogradu
► Progledajte emisiju Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala