- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta je 6.000 kilometara kad je u pitanju ljubav?

© Sputnik / Lola ĐorđevićLopta u obruču
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Sjajni košarkaš Real Madrida Valter Tavares iskazuje ovih dana najbolji primer patriotizma u sportu. Odmah posle pobede u Evroligi nad Žalgirisom seo je u avion i otputovao u Angolu kako bi pomogao Zelenorotskim ostrvima u pokušaju da se kvalifikuju na Mundobasket. On će za četiri dana odigrati čak tri utakmice i sigurno ostaviti srce na parketu.
U četvrtak je Tavares sa Real Madridom slavio protiv Žalgirisa u 25. kolu Evroligi sa 96:69, a već u petak uputio se ka Angoli gde je selekcija njegovih Zelenorotskih ostrva igrala ove subote meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.
Tavares je do Luande morao da prevali 6.000 kilometara, a avionsku kartu platio je o svom trošku jer Košarkaški savez njegove zemlje nema dovoljno materijalnih sredstava, a on nije želeo da ih izlaže dodatnom trošku.
U četiri dana Tavares će odigrati tri utakmice na dva različita kontinenta. Granice kada je u pitanju ljubav i poštovanje prema svojoj zemlji ne postoje izgleda za ovog sjajnog košarkaša.
Zelenorotska ostrva igraju tri utakmice tokom kvalifikacija i za siguran plasman na Mundobasket potrebne su im bile tri pobede. Prvu su uspeli da obezbede, bez Valtera, ali zahvaljujući Vilijemu Tavaresu koji je bio predvodnik sa 20 poena, tri skoka i pet asistencija.
Drugu pobedu, međutim, nisu uspeli da zabeleže jer ih je ove subote Angola savladala sa 80:67. Valter Tavareš je za 32 minuta zabeležio devet poena i 13 skokova, ali nije mogao da pomogne zemljacima.
Ipak, nije ništa izgubljeno za njegovu selekciju koju sutra (nedelja) očekuje meč Obalom Slonovače na svom terenu. Ako tu trijumfuju, a Nigerija izgubi na gostovanju u Angoli, as Reala i njegova selekcija će biti trećeplasirani i nadati se plasmanu na Mundobasket (ako pride u Tunis izgubi od Konga).
© AFP 2023Valter Tavares
Valter Tavares - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2023
Valter Tavares
Zelenorotska ostrva na krilima Tavaresa mogu do Mundobasketa pogotovo kada se uzme u obzir da je on i u dosadašnjem toku kvalifikacija on bio najbitniji faktor te selekcije.
U pet utakmica prosečno je beležio 15,8 poena i 12,4 skokova odnosno prosečno je ostvarivao dabl-dabl učinak, a imao je 78,6 odsto ubačenog šuta iz igre.
Tavares je profesionalnu karijeru počeo u Gran Kanariji, da bi potom nosio dresoce Atlante, Ostina, Kantona, Reptorsa, Klivlenda i potom od 2017. konačno Real Madrida gde je beležio i naveće uspehe.
Po dolasku je iste sezone sa španskim klubom osvojio Evroligu, u dva navrata 2019. i 2021. godine proglašen je za najboljeg odbrambenog igrača elitnog evropskog takmičenja.
Sada je došlo vreme da se ostvari i drugi deo sna, a to je plasman na Mundobasket sa svojom zemljom.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Los Anđeles Klipersi – Sakramento - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Istorijska noć u Americi – čekalo se četiri decenije
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Bogdanović prebacio 5.000 poena: Srbin nije mašio, Atlanta slavila
Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Đeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
SPORT
Čula je cela Evropa: „Đenerale, đenerale...“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala