- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sputnjik, RT i ruske banke: Šta je sve na udaru 10. paketa sankcija EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Evropska unija usvojila je 10. paket sankcija protiv Rusije koji uključuje nova ograničenja za uvoz i izvoz i zabranu rada ruskih medija, navodi se u saopštenju Saveta EU.
„Usvojen je 10. paket sankcija. Na crnoj listi se nalazi 121 fizičko i pravno lice, uvedena su značajna nova ograničenja uvoza i izvoza, zabranjeni su ruski propagandni mediji“, objavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na Tviteru.
U dokumentu Saveta EU navodi se da se „uvode dalje zabrane izvoza važnih tehnologija i industrijske robe kao što su elektronika, specijalizovana vozila, delovi mašina, rezervni delovi za kamione i mlazne motore, kao i roba za građevinski sektor koja bi mogla biti isporučena ruskoj vojsci poput antena ili dizalica“.
Dodatna ograničenja uvode se i na sintetički kaučuk i asfalt, jer u EU smatraju da izvoz te robe donosi Rusiji značajne prihode.
Kako je precizirano, na „crnoj listi“ EU našlo se 96 preduzeća i organizacija „koje direktno podržavaju vojno-industrijski kompleks Rusije“.
Takođe se zabranjuje tranzit evropske robe i tehnologija dvostruke namene preko Rusije kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.
Ruskim državljanima od sada će biti zabranjeno da zauzimaju rukovodeće pozicije u strateškim preduzećima u državama EU. Kako je precizirano, ta mera će ograničiti prisustvo ruskih državljana u rukovodećem sektoru energetskih i transportnih kompanija. U EU strahuju da „ruski uticaj u tim organima može ugroziti njihovo normalno funkcionisanje, te da na kraju može biti opasno za pružanje osnovnih usluga evropskim državljanima“.

Na udaru sankcija našla su se i dva ruska medija – RT Arabik i Sputnjik Arabik. Kako se navodi, suspenduju im se licence za rad jer su ti mediji navodno korišćeni za „neprekidne i usaglašene akcije dezinformisanja i vojne propagande“.

Savet EU uvodi sankcije i protiv tri ruske banke, ali se ne navodi o kojim finansijskim institucijama je reč.
EU takođe zabranjuje da se ruskim državljanima obezbeđuju kapaciteti za skladištenje gasa, sa izuzetkom „nekih objekata za tečni prirodni gas kako bi se zaštitila sigurnost isporuka u EU i izbeglo da Rusija koristi isporuke gasa kao oružje i rizik od manipulacije tržištem“.
Nije poznato protiv koga su uvedene personalne sankcije – spisak će biti objavljen u službenom glasniku EU.
Od februara prošle godine EU je uvela devet paketa sankcija protiv Moskve. Trenutno je na „crnoj listi“ 1.386 lica i 171 organizacija.
Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
SVET
I Kanada uvela nove sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala