- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Samo četiri radna dana i svi zadovoljni: Testiranje koje je pomerilo granice u poslovanju

CC0 / / Kancelarija – ilustracija
Kancelarija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Više od 60 britanskih kompanija su pola godine testirale četvorodnevnu radnu sedmicu. Većina kompanija su zadržale takav koncept nakon testiranja, tvrdeći da su od nje imale više koristi.
Fej Džonson-Smit je mislila da je previše dobro da bi bilo istinito kada joj je šef kazao da će svake srede biti slobodna, bez umanjenja plate. Njena kompanija je učestvovala u spomenutom testiranju. Kao i većina radnika koji su bili obuhvaćeni testiranjem, bila je zadovoljna zbog toga što će kraće raditi.
Sve kompanije su bile deo globalnog projekta „4 Day Week Global“ koji je u Velikoj Britaniji primenjen od juna do decembra prošle godine. Autori projekta smatraju da bi ovo moglo značiti velike promene, a jedna od njih jeste da postane uobičajeno da slobodan dan bude u sredini sedmice ili da postoji trodnevni vikend.
Fej vrši nadzor u kompaniji „Sitizens Advajs“, a, osim nje, testiranjem je bilo obuhvaćeno 200 njenih kolega. Kako je rekla, dodatni slobodan dan predstavlja priliku da se oporavi. Tvrdi da se sledeći dan na posao vraća spremnija ida u četiri dana uradi više nego što je pre radila u pet dana. Njena koleginica Betani Lavson takođe tvrdi da joj je sada lakše da radi.

Rezultati testiranja

Poslodavci od četvorodnevne radne sedmice očekuju povećanje produktivnosti. Kako je objavio Bi-Bi-Si, rast produktivnosti je bio nerešiv problem za britansku ekonomiju. Velika Britanija je poslednjih godina zaostajala za mnogim drugim bogatim državama po pitanju vrednosti stvorene po radniku. Tražilo se obašnjenje zašto je to tako i kako ovaj problem rešiti.
Autori projekta tvrde da postoje snažni argumenti u prilog uvođenja četvorodnevne radne sedmice.

„Ne znamo šta se tačno desilo s produktivnošću, ali znamo da smo po drugim parametrima zaista imali dobre rezultate, bilo da govorimo o prihodima, opadanju radne snage, izveštajima radnika o produktivnosti, dobrobiti radnika i troškovima“, istakla je Džulijet Šor s bostonskog univerziteta koji je sa univerzitetima Oksford i Kembridž bio deo spomenutog testiranja.

Većina kompanija je naglasila da je bila zadovoljna produktivnošću. Finansijske izveštaje nakon testiranja podnele su 23 kompanije i iz njih je vidljivo da je njihov prihod ostao isti tokom polugodišnjeg testiranja.
Od 61 kompanije koja je učestvovala u testiranju, 56 je odlučilo da nastavi s četvorodnevnom radnom sedmicom i nakon testiranja. Njih 18 se odlučilo da to bude trajna promena. Konsultantska kompanija za zaštitu okoline „Tajler Grandž“ je jedna od tih kompanija.

Iskustvo jednog direktora

Generalni direktor ove kompanije Simon Ursel je istakao da je prvi mesec testiranja bio uzbuđen, ali i da je strahovao. Prema njegovim rečima, nije tražio da se u četiri dana radi posao koji se ranije radio u pet dana, jer bi se time radnici stavili pod prevelik pritisak.
Umesto toga, odlučio se na prestanak sastanaka, putovanja i administrativnih poslova koje je smatrao nepotrebnim. Zaposleni su sami shvatili kako da budu efikasni.
„U osnovi, ako ljudima date neverovatan podsticaj u tome da će imati još jedan dan slobodan, onda će se zaista truditi da nešto urade“, zaključio je Ursel.
Ukazao je da njegovi zaposleni u četiri dana rade dva odsto više nego što su radili u pet dana. Tvrdi da su zaposlenici srećniji i da se izostajanje s posla smanjilo za dve trećine. To je bio slučaj i u drugim kompanijama, preneo je „Kliks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala