- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ministarstvo kulture: Istup Jetona Neziraja licemerna provokacija

© Foto : Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici/PromoAristofanov komad politički u punom smislu tog pojma
Aristofanov komad politički u punom smislu tog pojma - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Srpsko Ministarstvo kulture odbacuje i osuđuje navode dramaturga iz Prištine Jetona Neziraja usmerene protiv Narodnog pozorišta u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici, posebno one da je ova pozorišna ustanova „propagandno oružje Vlade Republike Srbije u njenoj hegemonističkoj politici“.
Ministarstvo u svom saopšenju upozorava da ovakvi istupi predstavljaju krajnje licemernu i ciničnu provokaciju, imajući u vidu da je upravo ova ustanova kulture (Narodno pozorište Priština) u izuzetno teškim okolnostima, brutalnim aktima secesionističke politike, koja promoviše nasilje na račun demokratskog dijaloga i kulture, izgnana iz svog grada i proterana sa svoje matične scene u Prištini.
„Podsećamo da je ovo pozorište osnovano 1948. godine u Prištini od strane Republike Srbije i da je do 1999. godine radilo kao multietnička institucija sa Srpskom i Albanskom dramom, koje su predstave izvodile na srpskom i albanskom jeziku, da bi odlukom Vlade Republike Srbije obnovilo svoj rad na Kosovu i Metohiji 2004. godine i do danas realizovalo veliki broj pozorišnih predstava koje su režirali neki od najeminentnijih reditelja: Milan Karadžić, Goran Marković, Slobodan Skerlić, Gorčin Stojanović, Milan Nešković i mnogi drugi“, ističu iz Ministarstva.
Ova ustanova, podsećaju iz Ministarstva kulture, danas svoje predstave realizuje na novoj matičnoj sceni u Gračanici, kao i u drugim delovima Kosova i Metohije, gde živi srpsko stanovništvo, budući da u Prištini, gradu u kome je osnovano, nije preostao gotovo nijedan srpski gledalac ovih predstava.
„Nazivati takvu ustanovu, koja služi kulturnim potrebama najugroženije etničke zajednice u Evropi, Srbima na Kosovu i Metohiji, oružjem velikosrpske hegemonističke propagande je istovremeno užasno i izuzetno opasno po bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, kulturu, kao i elementarno pravo kulturnih radnika u ovoj ustanovi na rad, postojanje i umetničko izražavanje, kao i očuvanje kulture i jezika“, navodi se u saopštenju.
U autorskom tekstu nazvanom „Pozorište kao mašinerija političke propagande (1)“, na portalu „Sbunker“, na engleskom i albanskom jeziku, dramski pisac Jeton Neziraj u tvrdi da teatar u Gračanici služi interesima hegemonističkih apetita Vlade Srbije i njihovim nastojanjima da pokažu „svoje vlasništvo nad Kosovom“.
Scena iz predstave Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
KULTURA
Šta se krije iza zavese: Tolerantni albanski pisac označio srpsko pozorište kao metu za uništenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala