- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je konačno došlo vreme da se stane na rep bahatom Amerikancu?

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaMajk Džejms, američki košarkaš
Majk Džejms, američki košarkaš - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Pre nekoliko meseci smo se pitali koliko će srpski trener Saša Obradović uspeti da istrpi samovolju američkog košarkaša Majka Džejmsa sa kojim mora da sarađuje u Monaku. Pitali smo se to posle utakmice u Beogradu, a u Barseloni se izgleda dogodila kap koja je prelila čašu.
Neverovatan je igrač Džejms, sposoban je da pogodi iz svih pozicija, da sam ostvari pobedu za ekipu, ali jednako tako može i da je uništi, što je bio slučaj u Barseloni.
Nizom katastrofalnih odluka u finišu utakmice, Džejms je gotovo "prodao" meč i u momentima kada je njegova ekipa stigla na šest poena zaostatka, igrala dobru odbranu i mogla da se nada potencijalnom preokretu, izazvao je potpuni haos.
Dva uzastopna loša dodavanja, zapravo užasna, bacila su celu ekipu Monaka pod autobus, što nije prvi put ove sezone, ali je sve što se dešavalo van granica igrališta potpuno skandalozno.
Ne samo da je Džejms odbio da posluša Obradovićev savet, na šta je srpski trener samo odmahnuo rukom, u smislu "teraj", nego je dozvolio sebi da uđe u verbalni sukob sa nadređenim.
Svim ljubiteljima košarke je jasno koliko je važna dobra relacija između trenera i prvog plejmejkera ekipe, a u Barseloni je, čini se, definitivno puklo, pošto je Džejms dao sebi za pravo da se izviče na svog nadređenog i da ga ostavi u gotovo šoku, bez ideje šta treba nacrtati za sledeću akciju.
A vredi napomenuti, bez njega na terenu, pre celog haosa, Monako je uspeo timskom igrom da se vrati gotovo u rezultatski egal, dok je kamera Evrolige zumirala nezadovoljnog Džejmsa na klupi.
I baš to ukazuje na problem sa kojim se suočava Obradović, radi se o prvoj zvezdi tima, jednoj od najvećih u Evroligi, koja prema zamisli američkog biznismena na rukovodećoj funkciji Maršala Glikmana treba da postane "liga igrača", nešto poput NBA lige.
Obradović je još ranije, posle gostovanja Crvenoj zvezdi u Beogradu ukazao da je sa igračem poput Džejmsa teško raditi, ali da se mora, dok je posle Barselone bio daleko manje rečit.
"To ćemo rešiti interno", kratko je prokomentarisao srpski trener kome je izgleda preko glave otišla bahatost američkog igrača.
Pitanje je samo, da li će mu doći glave, kao što je to bio slučaj sa Zvezdanom Mitrovićem, crnogorskim trenerom koji je dobio otkaz u Monaku baš zbog sukoba sa Džejmsom ili će uprava kluba stati u njegovu zaštitu, kao što je to učinio moskovski CSKA u slučaju trenera Dimitrisa Itidusa kada je američki igrač pravio haos u klubu zbog čega ga je i napustio.
Jedno je sigurno - mesta u Kneževini i za bahatog Amerikanca i za disciplinovanog Srbina izgleda da više nema...
► Progledajte emisiju Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala