- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

INFOGRAFIKA Poređenje nuklearnih potencijala NATO-a i Rusije

Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak u obraćanju Saveznoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, ističući da se zemlja ne povlači iz tog sporazuma.
Rusija je jedna od vodećih nuklearnih sila u svetu. Prema „Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“ (2020), Rusija smatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, čija je upotreba krajnja i neophodna mera i preduzima sve neophodne napore za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa koje bi moglo da izazove vojne sukobe, uključujući i nuklearne.
Ruske strateške nuklearne snage su osnovna komponenta nuklearnih snaga Rusije, u koje spadaju Raketne snage strateške namene, deo snaga Ratne mornarice – pomorske strateške nuklearne snage i deo Vojno-kosmičkih snaga – vazduhoplovne strateške nuklearne snage.
Što se tiče članica NATO-a, u njihov „nuklearni klub“ ulaze tri zemlje: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska.
U Strateškom konceptu NATO-a, koji su lideri zemalja Alijanse usvojili na Samitu u Madridu u junu 2022. godine, navodi se da je „glavni cilj nuklearnog potencijala NATO-a očuvanje mira, sprečavanje prinude i obuzdavanje agresije“. U njoj se naglašava da „sve dok postoji nuklearno oružje, NATO će ostati nuklearni savez. Cilj NATO-a je bezbedniji svet za sve; mi nastojimo da stvorimo bezbednosne uslove za svet bez nuklearnog oružja“.
Pogledajte u infografici Sputnjika poređenje nuklearnih potencijala NATO-a i Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala