Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština i Zapad ne ispunjavaju ništa – šta onda može da se očekuje od susreta u Briselu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSkup u Kosovskoj Mitrovici
Skup u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 27. februar Srbi sa Kosova i Metohije osećaju bojazan znajući da su Priština i međunarodna zajednica postali šampioni u neispunjavanju svojih obaveza, kaže za Sputnjik Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice.
„Nova runda dolazi nakon svega što se dešavalo od situacije na severu do brojnih neuspelih pregovora, a ono što je iskustvo naučilo Srbe je da svi ti sporazumi koji su potpisani ne ispunjavaju se. Priština i međunarodna zajednica postali su šampioni neprimene sporazuma i dogovora, tako da Srbi nemaju velika očekivanja od nove runde dijaloga“, kaže Gudžić.
Ocenjujući bezbednosnu situaciju koja je trenutno zabrinjavajuća za Srbe, Gudžić kaže da bi iskreno voleo da se i ta tema nađe na stolu u Briselu.

„Iskreno se nadam da će o bezbednosti biti reči. Dešavanja u prethodnih godinu dana su umnogome narušila ionako krhke odnose Srba i Albanaca i svedoci smo da s vremena na vreme dolazi do incidenata i na jugu gde je zabeležen slučaj i ranjavanja srpske dece kod Štrpca i u Kosovskom Pomoravlju, tako da se nadam da će i o ovoj temi biti reči“, ističe Gudžić.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština Gudžić je mišljenja da će ona biti formirana, ali strahuje da će njena nadležnost biti svedena na nevladinu organizaciju.
„Mislim da će se ZSO formirati u nekim sledećim pregovorima, ono čega se bojim je da će ta zajednica, organizacija, institucija, ili kako se već bude zvala, biti jedna ljuštura, nevladina organizacija bez ingerencija i toga se bojim jer je to čini mi se namera i ideja Prištine, a da od Beograda malo zavisi. Jer su, kao što sam već rekao Priština i međunarodna zajednica šampioni u neispunjavanju svojih obaveza i ne vidim kako bi Beograd mogao da ih spereči u tome osim povlaćenja svih svojih potpisa“, zaključio je Gudžić.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SRBIJA
Lajčak očekuje prihvatanje EU plana za KiM: Otkrio kad će biti objavljen i šta sledi ako neko odbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala