- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava NATO i Ukrajinu: Uzdržite se od avantura u Pridnjestrovlju, odgovorićemo

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Moskva upozorava SAD, NATO i Ukrajinu da ne preduzimaju avanturističke korake u kontekstu koncentrisanja trupa i tehnike ukrajinskih jedinica u blizini granice Ukrajine i Pridnjestrovlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„U vezi sa značajnim gomilanjem ljudstva i vojne tehnike ukrajinskih jedinica u blizini ukrajinsko-pridnjestrovske granice, što je zabeležilo Ministarstvo odbrane Rusije, raspoređivanjem artiljerije na položajima, kao i neviđenim intenziviranjem letova bespilotne avijacije Oružanih snaga Ukrajine iznad teritorije Pridnjestrovlja, upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzimaju nove avanturističke korake“, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Ruska vojska će adekvatno odgovoriti

Istovremeno se ističe da će Oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokacije kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja.
„Dosledno se zalažemo za rešavanje bilo kakvih pitanja političkim i diplomatskim putem. Pritom, niko ne bi trebalo da sumnja da će Oružane snage Rusije adekvatno odgovoriti na provokacije kijevskog režima, ako one ipak uslede, i da će osigurati zaštitu naših sunarodnika, ruskog mirovnog kontingenta, vojnika Operativne grupe ruskih snaga i vojnih skladišta u selu Kolbasna u Pridnjestrovlju. Bilo kakve akcije koje predstavljaju pretnju njihovoj bezbednosti u skladu sa međunarodnim pravom smatraće se kao napad na Rusiju“, upozorila je ruska strana.

Oglasio se Kišinjev

Ministarstvo odbrane Moldavije saopštilo je da ne primećuje postojanje direktne vojne pretnje po bezbednost Pridnjestrovlja.
„Ministarstvo odbrane saopštava da prati sve događaje, akcije i promene u regionu i na teritoriji koju kontroliše administracija Pridnjestrovlja. Konstatujemo da nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost zemlje i regiona", navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, snage nacionalne armije u sastavu zajedničkih mirovnih snaga u zoni bezbednosti funkcionišu normalno, a u slučaju identifikovanja mogućih pretnji javnost će odmah biti obaveštena.
Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je Ukrajina pojačala pripreme za invaziju na Pridnjestrovlje, što predstavlja pretnju za ruske mirovne snage, kao i da će ruska vojska na to adekvatno odreagovati.
Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
RUSIJA
Bivši savetnik Zelenskog: Ukrajina spremna da zauzme Pridnjestrovlje za tri dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala