- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Kineski naučnici otkrili novi hormon u ljudskom telu

CC0 / Pixabay / Ishrana
Ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Kineski naučnici otkrili su novi hormon koji se luči u crevima, nazvan famsin, a doprinosi metaboličkim adaptacijama tokom gladovanja.
Creva su odgovorna za apsorpciju hranljivih materija i upravljaju metabolizmom u različitim organima tokom hranjenja, a hormoni koje luče creva delimično kontrolišu taj proces. Međutim, nije jasno da li creva igraju ulogu u metabolizmu tokom gladovanja, objavili su kineski mediji.
U studiji objavljenoj u časopisu „Sel riserč", istraživači iz Cinghua univerziteta i Džedjijang medicinskog univerziteta, dali su ime novootkrivenom hormonu famsin, u prevodu, hormon preživljavanja gladi.
Tokom gladovanja, famsin podstiče generisanje glukoze iz određenih ketonskih i tela koja nisu zasnovana na ugljenim hidratima, tako što razbija masti i čuva energiju.
Blokiranje famsina u eksperimentima popravlja nivo glukoze u krvi kod miševa dijabetičara, tako da bi on mogao da ima ulogu u terapiji te bolesti.
Prema mišljenju kineskih naučnika, komunikacija između organa za varenje i drugih organa preko famsina od suštinske je važnosti pri privikavanju metabolizma na gladovanje.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
DRUŠTVO
„Uzdrmani su temelji nauke“: Astronomi otkrili šest objekata u svemiru koje ne mogu da objasne /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala