- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina odgovorila na ratne doboše sa Zapada: Udar na NATO „crkvu“

© AP Photo / Andy WongAmerička i kineska zastava
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Kineski mirovni predlog od dvanaest tačaka za rešenje ukrajinske krize odgovor je ratnim dobošima koji se lansiraju sa Zapada. Kineski predlog inspirisan je željom da se razgovara i traga za mirom, ne samo u Evropi, već i u celom svetu.
Kina je predložila kompleksnu platformu koja se ne fokusira samo na jedan problem, komentariše kineski mirovni predlog novinar i nekadašnji dopisnik srpskih medija iz Kine Milorad Denda. Prema njegovim rečima, ona je realna i traži dublja razmišljanja o krizi, uvažavanje svih razloga koja su do krize dovela i da se u jednom razumnijem kontekstu traže rešenja.

Odgovor na ratne doboše sa Zapada

Kako naš sagovornik objašnjava, zapadni tabor je, govorom američkog predsednika Džozefa Bajdena i prvim reagovanjima na kineski mirovni predlog, nagovestio da nije na tragu onoga što Kina želi da saopšti svetu – da se mora tragati za mirom, a ne za ratom.
„Čitajući ovaj predlog, prisetio sam se sjajne ocene jednog danskog publiciste, koji je karakterišući sadašnje stanje na Zapadu rekao da to što se događa u SAD, EU i NATO-u jeste militarizacija i militarizam, a tom svetu je NATO postao crkva. Takav jedan okvir, takvo jedno razmišljanje, takav jedan mentalni sastav treba nastojati da se razbije, razvodni mirovnim predlozima i saopštavanjima da samo traganje za mirom možemo doći do zadovoljavajućih rešenja. I ja tako i razumem ovaj kineski papir“, kaže Denda.
Reakcija NATO na predlog iz Pekinga stigla je promptno – generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa nema poverenja u Kinu jer nije osudila specijalnu vojnu operaciju ruske vojske. Iz Pekinga je takođe veoma brzo stigla kineska reakcija – portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Van Benbin odgovorio je da oni koji taj plan kritikuju nastoje da „ocrne Kinu“.

Alijansa teško menja ratnohuškački stav

Severnoatlantska alijansa će, prema Dendinim rečima, teško promeniti mišljenje, uprkos nedavnoj evropskoj turneji najvišeg kineskog diplomate Veng Jia.
„Kina ima principijelan izbalansiran stav. Ona jasno ukazuje da nema nametanja volje, nema širenja NATO-a, dovođenja trupa na granice Rusije, a onda priča o miru. Videćemo kakva će dalja reagovanja biti, ali po prvim reagovanjima vidi se da strani koja insistira na ratu ne odgovara razgovor o miru“, kategoričan je Denda.

Opasnost od širenja rata postoji i u Aziji

Peking je mirovnu inicijativu nagoveštavao već dvadesetak dana, a sama inicijativa je razrada stavova koje je Peking saopštavao godinu dana, upravo inspirisan željom da se svet okrene razgovoru o miru, a ne o ratu, dodaje Denda.
„Kinezi u svojim komentarima nagoveštavaju da ovo što se danas radi u Evropi i što je „hladnoratovski mentalitet“, i što je nametanje volje jednog hegemona, da isto to nastoje da urade i na Dalekom istoku, pre svega pominjući situaciju u Južnom kineskom moru i oko Tajvana. Dakle, opasnosti od širenja rata i ratnih sukoba za Kineze je stvarna opasnost u neposrednom susedstvu“, ističe on.
Kinesko polazište je da se ne svrstava u tabor osude Rusije, što je želja Amerikanaca, već nastoji da ukaže na svu složenost situacije u Evropi, na greške koje su NATO i SAD napravile od pripremanja krize. Denda podseća da NATO nije odustajao od širenja na istok, da je u Ukrajini organizovana obojena revolucija, kao i da nije prihvatao Rusiju kao ravnopravnog partnera u izgradnji evropske bezbednosti.
„Sve su to elementi koje Kinezi navode kao tačke i elemente koji su vodili ka rasplamsavanju sukoba. Kina nastoji da se u sveobuhvatnom i realnom sagledavanju situacije pronađu putevi do rešenja, a ne ratnim bubnjevima i izjavama da će se ratovati dokle god bude potrebno“, ocenjuje Denda.

Protiv širenja vojnih blokova

Kineski mirovni predlog sastoji se od tačaka u kojima se poziva na očuvanje suvereniteta svih država, napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“ i ističe važnost regionalne bezbednosti koju nije moguće osigurati na račun širenja vojnih blokova.
Peking navodi da nije saglasan sa primenom jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinske krize budući da takve restrikcije ne doprinose rešavanju krize već samo produbljuje aktuelne probleme. Takođe, poziva se na rešavanje humanitarne krize, razmenu ratnih zatvorenika i sprovođenje Sporazuma o žitu. U dokumentu, Kina je izrazila je izrazila potrebu da se obustave svi oružani napadi na nuklearne objekte i izrazila stav o nedopustivosti primene nuklearnog naoružanja ili oružja za masovno uništenje.
Na kraju, Kina je pozvala na osiguranje proizvodne stabilnosti i obustavu politizacije svetskog ekonomskog sistema, a izrazila je i spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u posleratnoj obnovi zone konflikta.
Obeležavanje Dana državnosti Kine - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kina predstavila plan za rešavanje ukrajinske krize u 12 tačaka: Hitan prekid vatre i pregovori
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
RUSIJA
Poslanik ruske Dume za Sputnjik: Predlozi Kine o Ukrajini – signal Zapadu da je kriv za krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala