- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Francuski ratni dopisnik iz Donbasa dobio rusko državljanstvo /video/

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72 u DNR
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se rusko državljanstvo dodeljuje Francuzu Adrijanu Bokea koji je kao ratni dopisnik radio u Donbasu.
Ukaz je objavljen na internet portalu pravnih informacija.
Boke je azil u Rusiji zatražio sredinom decembra.
Novinar je ranije objasnio da je bio svedok mnogih ukrajinskih ratnih zločina dok je radio kao dobrovoljac u Donbasu. U Francuskoj se nekoliko puta pojavljivao na televiziji da bi govorio o zločinima bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Međutim, 26. septembra je napadnut u Turskoj gde je nameravao da obnovi rusku vizu.
Za napad u Istanbulu okrivio je Službu bezbednosti Ukrajine (SBU).
Tada je ispričao da priprema dokumentarac o francuskim bombama koje ubijaju civile u Donbasu i o ideologiji neonacizma u Ukrajini. Takođe je rekao da je krajem septembra Francuska saopštila da će Ukrajini isporučiti još šest topova „Cezar“ i objasnio da se ovi topovi koriste samo u Donbasu, odnosno za ubijanje civila.
Boke je naveo i da su ga letos uhapsili pripadnici francuske brigade za borbu protiv kriminala (BAC), koji su ga mučili u zatvoru.
Zbog lošeg postupanja doživeo je srčani udar. Oslobođen je zahvaljujući naporima svog advokata i nakon toga je otputovao u Rusiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala