- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Blinken: Spremni smo da učestvujemo u pregovorima o Ukrajini; Gutereš: Potreban nam je mir

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su spremne da učestvuju u bilo kakvim diplomatskim naporima s ciljem da se uspostavi mir u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„SAD su odavno izjavljivale, čak i pre tog rata, da smo spremni da učestvujemo u bilo kojim konstruktivnim diplomatskim naporima kako bi se obustavila ruska agresija protiv Ukrajine“, rekao je Blinken na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

On se založio da se prehrambeni sporazum, koji ističe u martu, produži i proširi.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je pozvao na uspostavljanje mira u Ukrajini.
"Potreban nam je mir - mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Zaštita civila treba i dalje da bude najveći prioritet, a napadi na civilno stanovništvo i infrastrukturu moraju da se prekinu", poručio je Gutereš na sednici.
On je rekao i da UN pozivaju Rusiju i Kijev da se operativno dogovore i uvedu zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke.
"Kao i do sada pozivamo sve strane da se što pre usaglase i uvedu zonu nuklearne bezbednosti i zaštite oko Zaporoške nuklearke da bi se izbegle havarije sa potencijalno katastrofalnim posledicama", rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš.
Šef švajcarske diplomatije Ignacio Kasis je izjavio da je ta zemlja spremna da u svakom trenutku okupi za pregovaračkim stolom sve strane u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini..
„Spremni smo da učinimo sve da osiguramo poštovanje teritorije Ukrajine. Na primer, mogli bismo da se sastanemo u duhu ženevskih konvencija“, rekao je Kasis.
On je dodao da je njegova zemlja spremna da u svakom trenutku okupi sve za istim stolom da bi se ostvarilo veće poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i, na kraju, i mir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala