- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-72B u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Hersona oboren ukrajinski avion Su-25

Pratite nas
U toku je 364. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Borbe se već vode praktično u centru Artjomovska. Ukrajinske snage su sistemima "hajmars" gađale Donjeck, Makejevku, Marijupolj. Kremlj neće objaviti stenogram razgovora lidera „Normandijske četvorke“, koji su se odvijali iza zatvorenih vrata tokom pripreme „Minska-2“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:37 22.02.2023
Sjedinjene Američke Države još uvek ne mogu da navedu tačne rokove isporuke tenkova „abrams“ Ukrajini, saopštila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na brifingu.
„Nemam konkretan datum. To je nešto za šta će biti potrebno vreme za sklapanje ugovora. Tako da u ovom trenutku nemam tačan datum“, rekla je ona, komentarišući rokove isporuke tenkova.
19:47 22.02.2023
19:03 22.02.2023
Mađarski parlament glasaće o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO od 6-9. marta, proizlazi iz rasporeda zasedanja objavljenom na sajtu skupštine.
Mađarska i Turska su jedine dve članice Alijanse koje još nisu ratifikovale ovaj dokument.
18:43 22.02.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u okviru „formule mira“ predlaže da se Rusija povuče sa Krima i iz Donbasa i plati reparacije – pod takvim uslovima razgovor je nemoguć, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„(Vladimir Zelenski) je počeo da postavlja ultimatume, predstavljajući ih kao mirovne inicijative. Poslednja od njih je 10 tačaka ‘formule mira’. Nijedna od njih nema apsolutno nikakvih dodira sa realnošću. Predlažu nam da položimo oružje, odemo sa Krima, iz Donbasa i Priazovja, platimo reparacije i odemo na sud. Naravno, pod takvim uslovima razgovor je nemoguć“, navodi se u odgovoru Zaharove na pitanje medija objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
17:23 22.02.2023
Rusija spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti
Rusija je spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, kao i za odbranu Energodara svim sredstvima, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
„Uvek vidimo ovu mogućnost i spremamo se za nju. Hvala Bogu, sada nije leto kada nismo imali dovoljno (municije), pukovi su bili opremljeni 15 odsto. Danas je kompletirano svih 100 odsto. Spremni samo da dočekamo neprijatelja potpuno naoružani i spremni smo za kontraofanzivu. Čekamo komandu od najvišeg vojnog rukovodstva“, rekao je Balicki odgovarajući na pitanje o verovatnoći kontraofanzive ruskih trupa u Zaporožju.
On je dodao da su trupe spremne da brane Energodar svim mogućim i raspoloživim sredstvima.
„Imamo puk za radiohemijsku zaštitu koji je spreman da počne sa radom u slučaju najnepredviđenih okolnosti. Zbog toga danas ne vidimo velike pretnje. Ali pripremamo se, kao što i treba“, zaključio je on.
16:38 22.02.2023
Ambasadori Evropske unije u sredu nisu uspeli da se dogovore oko desetog paketa sankcija Rusiji, pregovori će se nastaviti u četvrtak popodne, javila je agencija Rojters.
„Zemlje EU nisu uspele da se dogovore oko desetog paketa sankcija. Ostaje niz pitanja, konkretno u vezi sa obavezom izveštavanja o imovini ruskih oligarha u Evropi. Dodatni pregovori biće održani u četvrtak“, navodi agencija.
16:26 22.02.2023
Specijalne službe Rusije pronašle su dvadesetak sanduka sa municijom i nekoliko desetina mitraljeza „kalašnjikov“ u skrovištu u Energodaru u okviru protivterorističkih mera, saopštio je novinarima portparol službe.
15:17 22.02.2023
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je odluka Moskve o obustavljanju učešća u Sporazumu START 3 velika greška, prenosi pul novinara koji prati aktivnosti Bele kuće.
„Na pitanje novinara pre sastanka ‘Bukureštanske devetorke’ predsednik Bajden je odgovorio da je odluka Vladimira Putina o obustavljanju učešća u START 3 velika greška“, napisao je na Tviteru novinar TV Si-Bi-Es Ed O`Kifi.
14:03 22.02.2023
Komandant Združenih snaga ukrajinske vojske Sergej Najev izjavio je da se Kijev prema za ofanzivu.
"Što se tiče naše ofanzive: spremamo vojsku, ali kada će se to desiti – ostaje tajna", rekao je Najev u intervjuu "Ukrinform".
Ranije je šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Kiril Budanov nagovestio da će se odlučujuće bitke u Ukrajini odvijati od sredine do kraja proleća.
Komentarišući situaciju na granici sa Belorusijom, on je napomenuo da će u slučaju povećanja broja ruskih i beloruskih trupa u njenoj blizini, to učiniti i Kijev.
11:57 22.02.2023
Načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov rekao je da Ukrajina treba da stvori bezbednosnu zonu duž granice sa Rusijom od 1991. godine u širini od 40 do 100 kilometara.
„Moramo stvoriti uslove za zonu bezbednosti oko naše granice. Kako to postići – postoji mnogo opcija“, rekao je Budanov u intervjuu za ukrajinsko izdanje Forbs.
11:04 22.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Dobrovoljački odredi uz podršku Tulske vazdušno-desantne divizije nastavljaju uspešnu ofanzivu u Donjeckom pravcu;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana iznosili su više od 135 vojnika dnevno;
◾Ruska vojska je likvidirala više od 40 ukrajinskih vojnika u području Kupjanska;
◾Gubici Oružanih snaga u području Donjecka dostigli su 250 ubijenih i ranjenih ljudi;
◾Vazdušno-desantne snage Rusije izvele su napad na pogon za proizvodnju i popravku minobacača velikog kalibra i municije za Oružane snage Ukrajine u gradu Sumi;
◾Snage PVO Rusije su oborile 9 projektila sistema "hajmars" i deset bespilotnih letelica ukrajisnek vojske;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 68. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Katerinovka DNR;
◾Oružane snage Rusije pogodile su privremenu bazu stranih plaćenika u području Memrika u DNR.
10:27 22.02.2023
Borbe se već vode praktično u centru Artjomovska, rekao je savetnik vršioca dužnosti predsednika Donjdcke Narodne Republike Jan Gagin.
Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontrolišu kijevske vlasti, severno od Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske.
Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je u petak stanovnike Artjomovska da što pre napuste grad. Ukrajinski mediji su pisali da se već evakuiše arhivska dokumentacija državnih institucija.
10:22 22.02.2023
SAD će isporučiti Ukrajini modifikovane bombe Jdam-ER, dugog dometa koje se navode uz pomoć GPS, piše Blumberg.
Pentagon nije zvanično saopštio da će se u novom paketu vojne pomoći, vrednom 1,85 milijardi dolara, naći i modifikovane bombe. Kako su naveli, poslaće "preciznu municiju za avijaciju". Dva izvora agencije su potvrdila da će i ove bombe biti u sklopu paketa.
U članku se navodi da se Jdam-ER mogu instalirati na nenavođene projektile, težine od petsto do dve hiljade funti.
„Nakon što je bačena, bomba otvara krila, što joj omogućava da leti na udaljenosti do 72 kilometra i utrostručuje domet leta početnog projektila“, zaključuje se u tekstu.
Rusija je upozorila da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a transport stranim oružjem će postati legitimna meta ruske vojske.
09:41 22.02.2023
Četiri eksplozije su odjeknule u Harkovu.
07:35 22.02.2023
Eksplozije u Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti. Objavljena vazdušna uzbuna.
07:28 22.02.2023
Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, stacionirani u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) u DNR, koriste teritoriju jednog od velikih industrijskih preduzeća u gradu da sakriju svoje naoružanje, opremu, municiju i ljudstvo, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
„U jednom velikom industrijskom preduzeću, koje se nalazi u severnom delu grada Artjomovska, inženjerska tehnika neprijatelja podiže fortifikacione objekte“, rekao je on.
Maročko je napomenuo da na ovaj način ukrajinska vojska pokušava da omete napredovanje ruske vojske.
"Komunikacije u industrijskoj zoni služe za povezivanje objekata i bezbedno kretanje između njih“, naglasio je on.
07:19 22.02.2023
Tokom noći ukrajinska vojska je otvorila vatru iz sistema Grad na Makejevku. Na meti je bio i Donjeck. Reagovala je ruska PVO.
07:18 22.02.2023
Grupa „Vagner“ nastavlja uspešnu ofanzivu severno od Artjomovska, u pravcu Berhovke i Jagodnog. Delovi Oružanih snaga Ukrajine pružaju otpor duž cele linije fronta.
07:16 22.02.2023
Kremlj neće objaviti stenogram razgovora lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke, koji su vođeni u „normandijskom formatu” tokom priprema „Minska-2”., rekoa je ruskim medijima portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.
On je istakao da se diskusija odvijala iza zatvorenih vrata.
„Mi to praktično nikada ne radimo i nećemo ni sada“, rekao je on.
Predstavnik Kremlja je izneo mišljenje da je Vladimir Putin, za razliku od ostalih učesnika „normandijskog formata“, učinio sve da se sprovedu Minski sporazumi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala