- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

I Savet federacije usvojio Putinov predlog

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Savet federacije Rusije jednoglasno je usvojio zakon o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je dokument na razmatranje Državnoj dumi Rusije, a poslanici su ga već podržali.
Nacrt federalnog zakona predviđa da Rusija suspenduje Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja koji je potpisan u Pragu 8. aprila 2010. godine, navodi se u tekstu obrazloženja zakona.
Kako je precizirano, odluku o odmrzavanju učešća Rusije u sporazumu moći će da donese ruski predsednik.
Zakon stupa na snagu nakon zvaničnog objavljivanja.
Prethodno su resorni komiteti Državne dume Rusije za međunarodna pitanja i odbranu preporučili usvajanje zakona o obustavljanju članstva Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je inicijativu donjem domu Federalne skupštine. Dokument će danas razmotriti Savet federacije.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Šta je sve Putin poručio u istorijskom obraćanju Federalnoj skupštini pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala