- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Bugarske oponentima: Ne treba gledati našu armiju kao donatora za ukrajinsku vojsku

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Bugarskoj političkoj klasi nedostaju razumevanje i konsenzus u pitanju realne uloge i predstave o razvoju oružanih snaga zemlje, izjavio je predsednik Bugarske Rumen Radev nakon konferencije posvećene analizi stanja bugarske armije.
Prema njegovim rečima, predavanje oružja Ukrajini ne može da utiče na proces modernizacije bugarske armije u okvirima trilateralnih ugovora, kada zemlje NATO-a predaju Ukrajini svoje staro oružje i u zamenu dobijaju novije.
„Nedopustivo je da u uslovima tako izuzetno složene bezbednosti priličan broj političkih partija gleda na naše oružane snage ne kao na garant teritorijalne celovitosti i bezbednosti zemlje, nego kao na donatora Oružanih snaga Ukrajine. To je jedino što ih interesuje kada je reč o bugarskoj armiji – kako je ona pod hitno dužna da isporuči svoje oružje. Ja mogu da kažem da ta mantra koja se nameće - da će zahvaljujući davanju starog ruskog naoružanja, vidite, veoma brzo biti rešeni problemi modernizacije naoružanja – duboko neodrživa“, izjavio je šef države.
Ranije je kopredsednik koalicije „Demokratska Bugarska“ Hristo Ivanov predložio da se Ukrajini predaju sistemi S-200, kako bi se zatim modernizovale oružane snage Bugarske uz pomoć sredstava iz američkog fonda.
Rumen Radev je ranije u više navrata kritikovao pozive da se Ukrajini dostavi oružje iz zaliha bugarske armije. Prošle sedmice je šef države osudio političare koji „ništa ne razumeju kada je reč o vojnim pitanjima, ali pokušavaju da uvuku zemlju u eskalaciju nad kojom nemaju kontrolu“.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Radev: Neki političari uvlače Bugarsku u eskalaciju nad kojom nemaju kontrolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala