- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nuklearni potencijali SAD, Francuske i Velike Britanije – udarna pesnica protiv Rusije

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija ne može da zanemari nuklearne potencijale Francuske i Velike Britanije pošto „njihovo oružje zajedno sa američkim predstavlja zajedničku udarnu pesnicu protiv Moskve“.

„Sa stanovišta vojnog planiranja, analize situacije u kojoj se Rusija nalazi u pogledu osiguravanja sopstvene bezbednosti, nemoguće je zanemariti britanski i francuski potencijal. To će se sada razmatrati zajedno sa američkim kao jedna udarna pesnica usmerena protiv Rusije“, rekao je Rjabkov.

Takođe je saopštio da potencijali Velike Britanije i Francuske ne mogu biti uključeni u aktuelni Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
„Već neko vreme smo skretali pažnju na potrebu da se pažljivo uzmu u obzir potencijali Velike Britanije i Francuske u procesu daljeg razgovora o perspektivama kontrole naoružanja. Potencijali Francuske i Velike Britanije neće moći da se uključe u aktuelni sporazum koji smo suspendovali. To će izmeniti suštinu sporazuma“, rekao je Rjabkov.
Kako je dodao, u slučaju poboljšanja međunarodne situacije razgovor o budućoj kontroli naoružanja moraće da se vodi uz direktno učešće Velike Britanije i Francuske.
Rjabkov je poručio da Rusija ostaje privržena postulatu o neprihvatljivosti nuklearnog rata i nakon suspendovanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Takođe, Moskva ne planira da unosi izmene u nuklearnu doktrinu.
„Ako situacija to bude zahtevala biće izvršena dodatna analiza“, naglasio je diplomata.
Po njegovim rečima, postoje šanse da sporazum START oživi u prethodnom obliku, ali da to u potpunosti zavisi od ponašanja Vašingtona. Rjabkov je istakao da Rusija za sada ne planira kontakte sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom po pitanju START-a.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Šta je sve Putin poručio u istorijskom obraćanju Federalnoj skupštini pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala