- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: „Mirovni planovi“ Zapada i Ukrajine svode se na kapitulaciju Rusije

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje su već dugi niz godina ciljano pripremale Ukrajinu za rat protiv Rusije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na specijalnoj sednici Generalne skupštine svetske organizacije o Ukrajini.
„Zahvaljujući poznatim otkrićima niza penzionisanih zapadnih lidera, danas nema sumnje da je pod okriljem Minskih sporazuma koje je odobrio Savet bezbednosti (UN), Zapad ciljano pripremao Ukrajinu za rat protiv Rusije“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, „mirovni planovi“ zapadnih zemalja i Ukrajine svode se na kapitulaciju Rusije.
„To je svima odavno jasno, a o realnom odnosu kijevskog režima prema pregovorima krasnorečivo svedoči zakon koji je ukrajinski predsednik (Vladimir Zelenski) potpisao u septembru prošle godine, a kojim se zabranjuju pregovori sa ruskim rukovodstvom“, istakao je diplomata.
On je dodao da su licemerne izjave da je Rusija uništila globalni sistem bezbednosti.
Prema njegovim rečima, Rusija je upozoravala da je nedopustiv vojni razvoj teritorije susedne Ukrajine od strane kolektivnog Zapada, „što je stvorilo direktnu pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti“.
„Ali, Zapad je iznova pokazivao drsko zanemarivanje ruskih zabrinutosti nastavljajući da približava vojnu infrastrukturu NATO-a našim granicama“, primetio je Nebenzja.
„Izjave niza zemalja da je Rusija kriva za uništenje regionalnog i globalnog sistema bezbednosti su licemerne“, naglasio je on.
Kako je istakao, sada zapadne kolege to radije ne pominju, ali je Rusija krajem 2021. godine iznela niz konkretnih inicijativa za deeskalaciju i izgradnju poverenja na evroatlantskom prostoru.
„Predlagali smo Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u da potpišu sporazume o bezbednosnim garancijama. Time smo dali šansu diplomatiji. Ali ovu šansu su SAD i njihovi saveznici arogantno odbacili. Glatko su odbili čak i da razgovaraju o našim inicijativama, koje bi, da su implementirane, omogućile da se izbegne ono što danas vidimo“, zaključio je on.
Kako je naveo, Rusija posmatra situaciju oko Ukrajine kao rat protiv kolektivnost Zapada.
„Što se tiče naše zemlje, mi sve ovo doživljavamo kao rat sa Zapadom za opstanak za budućnost naše zemlje, za našu decu, za naš identitet“, rekao je Nebenzja.
Nebenzja je ocenio da razgovor o rešavanju ukrajinske krize treba da se vodi ne sa Kijevom, već između Rusije i kolektivnog Zapada, pre svega sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Potraga za rešenjem cele ove situacije, koja preti najnegativnijim posledicama po celo čovečanstvo u slučaju direktnog sukoba Rusije i NATO-a, više ne bi trebalo da bude između Rusije i Ukrajine, već između Rusije i kolektivnog Zapada – pre svega Vašingtona, koji stoji iza kijevskog režima“, naglasio je Nebenzja.
„Spremni smo da tražimo ozbiljno dugoročno diplomatsko rešenje za ovu krizu i više puta smo o tome govorili. Naši protivnici još se nisu oporavili od uzaludnih iluzija o mogućnosti da poraze nuklearnu silu. Stoga vojnim putem moramo eliminisati razloge koje su nas naterali da pre godinu dana pokrenemo specijalnu vojnu operaciju“, naglasio je on.
Govoreći o nacrtu zapadne rezolucije u Generalnoj skupštini UN o Ukrajini, Nebenzja je rekao da on ostaje antiruski i štetan.
Prema rečima ruskog ambasadora, tokom protekle godine „zapadnom taboru je postalo mnogo teže da mobiliše zemlje-članice UN za podršku svom krstaškom ratu protiv Rusije“.
„O tome svedoči i okaljani nacrt rezolucije podnet na glasanje, koji ostaje antiruski i štetan“, rekao je Nebenzja.
On je naglasio da su „šanse da se dobije podrška za nešto sadržajnije u uslovima bolje informisanosti zemalja-članica mnogo manje“.
Ruski diplomata pozvao je Generalnu skupštinu da podrži amandmane koje je predložio Minsk na zapadni nacrt rezolucije o Ukrajini.
On je ocenio da rezolucija o kojoj će glasati Generalna skupština UN neće doprineti prelasku na „mirno rešenje protivrečnosti između Rusije i Zapada koje su eskalirale pre godinu dana“.
„Može li se ispraviti ova situacija i sprečiti Zapad da koristi ovaj dokument u svoje svrhe“, upitao je Nebenzja, napominjući da se mnoge zemlje-članice UN „suočavaju sa najtežim pritiscima i ucenama Vašingtona i njegovih saveznika“.
„Može! Da biste to uradili, morate podržati uravnotežavajuće amandmane koje je predstavio beloruski kolega. Ukoliko amandmani budu odbijeni i dokument ostane onakav kakav je sada, jednostran i odvojen od stvarnosti, pozivamo sve da glasaju protiv nacrta rezolucije“, rekao je diplomata.
Govoreći o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“, Nebenzja je rekao da će za ove incidente morati da se odgovara.
„U međuvremenu, umešanost Zapada u sukob iz indirektnog sve više prerasta u direktan, a posledice toga su svuda uočljive: od prehrambene i energetske krize izazvane zapadnim sankcijama, do dizanja u vazduh ‘Severnog toka’, za šta će u svakom slučaju morati da se odgovara“, konstatovao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala