- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iskander, Trijumf, Uran: Šta je Rusija predstavila na sajmu naoružanja u Abu Dabiju /video, foto/

© Sputnik / Press-služba Minpromtorga / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni sajam naoružanja Ideks u Abu Dabiju 2023.
Međunarodni sajam naoružanja Ideks u Abu Dabiju 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Na međunarodnom sajmu naoružanja Ideks u Abu Dabiju Rusija je predstavila više od dvesta primeraka naoružanja kom, po oceni ruskih vojnih eksperata, nema ravnog u svetu. Među njima su tenk T-90MS, raketni sistem Iskander-E, PVO sistemi velikog dometa S-400 „Trijumf“ i „Antej-4000“, višenamenski robotizovani sistem „Uran-6“...
Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, na sajmu u Abu Dabiju koji se održava od 20. do 24. februara, učestvuju zemlje iz celog sveta.
„Ideks je demonstracija dostignuća naučnog i tehnološkog napretka zemalja u vojnoj sferi. Na ovakvim sajmovima sprovode se čak lansiranja projektila i organizuju pokazni letovi na poligonima. Zahvaljujući tome, potencijalni kupci imaju priliku da vide tehniku u akciji i uporede je sa drugim analozima“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Moćno i perspektivno oružje

Na međunarodnom sajmu Ideks, kako kaže ruski vojni istoričar Jurij Knutov, Rusija prikazuje moćno i perspektivno oružje kom nema ravnog u svetu.
© AP Photo / Jon GambrellRusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
„Naša zemlja prikazuje oružje koje možemo da prodajemo zemljama na Bliskom istoku i u Africi. Štaviše, interesovanje za rusko oružje naglo raste zbog činjenice da su se mnogi tipovi ruskog naoružanja pokazali kao efikasni u izvršavanju zadataka tokom specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima stručnjaka, gosti i posetioci sajma u Abu Dabiju, imaju priliku da vide primerke različitog ruskog naoružanja: od tenka T-90MS, raketnih sistema Iskander-E, protivvazdušnih raketnih sistema velikog dometa S-400 „Trijumf“ i „Antej-4000“...

Tenkovi i robotizovani sistem „Uran-6“

Što se tiče tenka T-90MS, ovo vozilo je naoružano topom kalibra 125 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm, daljinski upravljanim mitraljezom kalibra 12,7 mm (koji se na zahtev kupca može zameniti kalibrom 7,62 mm), vođenim sistemom naoružanja sa dometom paljbe do 5 km i automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom. Pored toga, tenk poseduje svestranu višestepenu zaštitu od konvencionalne municije. Takođe, T-90MS ima veliku pokretljivost i sposobnost savladavanja čak i najtežih prepreka.
© AP Photo / Jon GambrellRusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Osim T-90MS, Rusija je na sajmu takođe predstavila laki amfibijski tenk Sprut-SDM1 i višenamenski robotizovani sistem „Uran-6“, koji je namenjen za čišćenje određenog područja od neaktiviranih eksplozivnih naprava.
Što se tiče lakog amfibijskog tenka Sprut SDM1, prema sklopu i delovima, kao i po motorno-transmisionom odeljku, on je u rangu borbenog pešadijskog vozila BMP-3 i desantnog borbenog vozila BMD-4M. Dizel motor UTD-29 od 500 konjskih snaga razvija snagu potrebnu za pokretanje borbenog vozila od 18 tona sa posadom od troje ljudi, do 70 kilometara na čas na kopnu i do 10 kilometara na čas na vodi. Ovaj tenk može da pogodi cilj na udaljenosti do pet kilometara.

Raketni sistemi neviđene preciznosti i sistemi PVO

Pored tenkova i robota, na sajmu su predstavljeni i raketni sistemi, među kojima su Iskander-E. Prema rečima Litovkina, ovi sistemi imaju neviđenu preciznost i pokazali su veliku efikasnost tokom specijalne vojne operacije.
„Iskander-E je operativno-taktički raketni sistem koji može da pogodi metu na udaljenosti od 300 kilometara. On može da bude naoružan projektilima sa bojevim glavama. Ovaj raketni sistem namenjen je za uništavanje komandnih mesta, vojne opreme i drugih neprijateljskih objekata“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Osim raketnih sistema, na sajmu je predstavljen i širok spektar sistema protivvazdušne odbrane. Među njima su sistemi PVO velikog dometa S-400 „Trijumf“ i „Antej-4000“, sistemi srednjeg dometa S-350E „Vitjaz“ i sistemi PVO kratkog dometa „Tor“, kao i protivvazdušni raketno-topovski sistem „Pancir-C1M“.
© AP Photo / Jon GambrellRusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Prema rečima Knutova, sistem S-400 „Trijumf“ nema pandana u svetu. Za njega su već zainteresovani mnogobrojni kupci iz Turske i Indije.
„Američki „Patriot“ ne može da se meri sa našim „Trijumfom“. A što se tiče „Anteja 4000“, on je namenjen da uništava balističke rakete na udaljenosti do 400 kilometara. Mislim da će i jedan i drugi sistem biti traženi od potencijalnih kupaca na ovom sajmu“, naglašava stručnjak.
Na pitanje koje rusko oružje može da izazove veliko interesovanje kod stranih kupaca, Knutov smatra da to može biti protivvazdušni raketno-topovski sistem „Pancir-C1M“.
„Generalno, sve naše oružje zainteresovaće strane kupce. Rusija ima oružje najboljeg kvaliteta. Po mom mišljenju, sistemi poput „Pancira“ biće veoma traženi. Međutim, ne isključuje se mogućnost da će Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a pretiti potencijalnim kupcima sankcijama“, upozorava stručnjak.
Sajam naoružanja IDEX u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
DRUŠTVO
Šta je Srbija pokazala na sajmu naoružanja u Abu Dabiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala