- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pretnja po američku hegemoniju: Saradnja Rusije i Kine trn u oku Vašingtonu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države strahuju od jačanja veza između Rusije i Kine jer znaju da prijateljski odnosi ove dve države predstavljaju pretnju po američku hegemoniju i globalno liderstvo. Zato i šire dezinformacije, kažu ruski eksperti, poput one da Kina razmišlja da Rusiji isporučuje vojnu pomoć.
Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da Kina pokušava da sedi na dve stolice. „Ova zemlja se javno pozicionira kao država koja teži ka miru u Ukrajini. Međutim, poslednjih meseci zabeležili smo isporuku nesmrtonosne pomoći, koja doprinosi i povlađuje ruskim ratnim naporima“, izjavio je Blinken.
Osim toga, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države navodno poseduju i obaveštajne podatke da Kina „razmatra mogućnost pružanja smrtonosne pomoći Rusiji“ za upotrebu u Ukrajini. Vašington je Pekingu, kako je rekao, jasno stavio do znanja da će to stvoriti nove ozbiljne probleme u odnosima dve zemlje.
Povodom izjave američkog državno sekretara šef kancelarije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji poručio je da Peking neće tolerisati optužbe Sjedinjenih Država niti pritisak na odnose Kine i Rusije.

„Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije u oblasti koordinacije izgrađeno je na osnovu nesvrstanosti, odricanja od konfrontacije i od delovanja protiv trećih zemalja. Velika sila poput SAD treba da radi na političkom rešenju krize, a ne da doliva ulje na vatru ili koristi trenutnu situaciju“, navodi se na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Trn u oku Vašingtonu

Ruski politikolog Jurij Svetov kaže za Sputnjik da Sjedinjene Države smatraju da Kini mogu diktirati uslove kao i drugim zemljama.
Kina je suverena država. Ova zemlja je druga ili čak prva ekonomija sveta. Osim toga, član je i Saveta bezbednosti a ima prava da sprovodi politiku koju smatra neophodnom, kao i da bira saveznike koji su joj potrebni. To je sasvim normalno. Međutim, Amerikanci misle da prema Pekingu mogu da se ponašaju kao prema ostalim, manje uticajnim zemljama“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Vodeći istraživač za bezbenosne studije i vojni ekspert Konstantin Blohin kaže da Amerikanci pokušavaju da Pekingu diktiraju uslove saradnje sa Rusijom.
„U Bajdenovoj strategiji nacionalne bezbednosti usvojenoj 22.oktobra pisalo je o dve pretnje: Kini i Rusiji. Što se tiče Pekinga, on predstavlja problem za Amerikance na ekonomskom planu, dok je Moskva to na vojno-političkom. I zbog toga Sjedinjene Države razmatraju Rusiju i Kinu kao dva bliska partnera koji predstavljaju pretnju liberalnom svetskom poretku“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju Svetova, prijateljski i korektni odnosi Kine i Rusije već duže vreme su trn u oku Sjedinjenim Državama.
„Peking od Rusije kupuje gas. Pored toga, naša zemlja sa Kinom ima saradnju i u vojnoj oblasti. Međutim, ovde se radi o razmeni iskustava i tehnologija. I bez obzira na izjave Blinkena, Kinezi našoj državi ne isporučuju vojnu pomoć. Nama ona nije potrebna. Osim toga, ruska država nikada ne bi želela da dovede svog saveznika u nezgodan položaj“, objašnjava stručnjak.

Jačanja veza Kine i Rusije pretnja po američku hegemoniju

Svetov ističe da i poseta Vang Jia Moskvi govori o daljem jačanju veza dve zemlje.
„Činjenica je da su neki problemi važni i relevantni za obe zemlje, uključujući, recimo, slabljenje dolara i prelazak na juane i rublje u međusobnim obračunima“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju ruskog politikologa Vladimira Šapovalova, Vašington strahuje od daljeg jačanja veza između Ruske Federacije i Kine jer blisko partnerstvo između ove dve zemlje za Sjedinjene Države nosi opasnost od gubljenja globalnog liderstva.
„Za Sjedinjene Države rusko-kinesko prijateljstvo predstavlja ozbiljan rizik po svetsku hegemoniju koju su Amerikanci gradili decenijama, kao i pretnju unipolarnom svetu. Ako Rusija i Kina budu koordinisano delovale, štitile svoje interese i podržavale jedna drugu, format globalnog svetskog poretka, izgrađen na diktatu Sjedinjenih Država i grubom kršenju prava drugih zemalja, više neće moći da postoji“, objašnjava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i Svetov. Prema njegovim rečima, jačanje veza između Pekinga i Moskve negativno utiče na dominaciju Vašingtona u svetu.
„Ove dve zemlje ne priznaju svetsko liderstvo Amerikanaca. Oni ne žele da Sjedinjene Države drugim zemljama diktiraju uslove koje smatraju ispravnim. Rusija ne planira više da toleriše hegemoniju SAD. U svetu je potrebno da postoji nekoliko centara moći, a među tim zemljama su Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika“, naglašava Svetov.
Na pitanje da li će Sjedinjene Američke Države nastaviti s pokušajima da unište bliske odnose Rusije i Kine, Svetov kaže da se ova mogućnost ne isključuje.
„Oni to pokušavaju širenjem raznih dezinformacija. I nastaviće to da rade posebno ako osete realnu pretnju i počnu da gube svetsku domininaciju“, konstatuje stručnjak.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin izjavio da oružje u Ukrajinu isporučuju Sjedinjene Američke Države, a ne Kina. Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da prekine sa širenjem dezinformacija i prebacivanjem odgovornosti na druge.
„SAD kontinuirano snabdevaju oružjem Ukrajinu, a ne Kina. SAD nemaju pravo da izdaju naređenja Kini, takođe, nikada néćemo prihvatiti naredbe, pa čak ni pretnje i pritiske SAD na temu rusko-kineskih odnosa. Politika Kine o ukrajinskom pitanju svodi se na jednu frazu - promovisanje primirja i učeš́će u sprovođenju pregovora“, izjavio je diplomata.
On je naveo da je celokupnoj svetskoj javnosti jasno ko poziva na dijalog za mir, a ko doliva ulje na vatru i provocira konfrontacije.
„Pozivamo SAD da ozbiljno preispitaju svoje akcije i postupke, da primenjuju više praktičnih koraka za rešavanje situacije i olakšavanje mirovnih pregovora i da prestanu da prebacuju odgovornost i šire lažne informacije“, dodao je kineski diplomata.
Vang Venbin je podvukao da će Kina i dalje biti na strani dijaloga i mira, kao i da će igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju situacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala