- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putin: Rusija obustavlja učešće u sporazumu o ofanzivnom naoružanju /video/

Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin se obratio Federalnoj skupštini. Ključne teme govora su bili: specijalna vojna operacija, ekonomija i socijalni problemi.
Glavne tačke obraćanja:
- Korak po korak ćemo rešavati postavljene zadatke.
- Ispostavlja se da je sve vreme dok je Donbas goreo, kada se prolivala krv, kada je Rusija iskreno – naglašavam – iskreno težila mirnom rešavanju situacije, oni su se igrali životima ljudi, igrali su obeleženim kartama. Taj odvratni metod prevare već je više puta isproban i ranije. Isto tako dvolično su se ponašali uništavajući Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju. Nikada sa sebe neće sprati tu sramotu. Pojam časti, poverenja, pristojnosti nije za njih.
- Ponavljam – oni su pokrenuli rat, a mi koristimo sili da ga zaustavimo.- Odgovornost za raspirivanje ukrajinskog sukoba, za eskalaciju, za rast broj žrtava u potpunosti leži na zapadnim elitama. Naravno, na današnjem kijevskom režimu za koji je ukrajinski narod tuđ. Ukrajinski režim ne služi danas nacionalnim interesima, nego interesima trećih zemalja. Zapad koristi Ukrajinu i kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon. Neću se zadržavati na pokušajima Zapada da preokrene tok borbenih dejstava, ali jedna okolnost svim mora da bude jasna.
– što se u Ukrajinu bude isporučivalo dalekometnije oružje, to ćemo biti primorani da pretnju guramo dalje od naših granica.
- U naše vreme od Ukrajine su počeli da prave „anti-Rusiju“. To nije nov projekat. Vuče korene iz 19. veka. Austrougarska i Poljska su pokušale da otrgnu naše istorijske korene.
- Pogledajte Sveto pismo. Tamo je sve rečeno. Porodica je zajednica muškarca i žene. Ali danas se i ti sveti tekstovi dovode u pitanje. Anglikanska crkva planira da razmotri ideju rodno neutralnog Boga. Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade.
- Smisao našeg rada nije prilagođavanje trenutnim uslovima. Strateški zadatak je da našu ekonomiju dignemo na viši nivo. Sada se sve menja i to veoma, veoma brzo. Ovo nije samo vreme izazova, nego i mogućnosti. Naš život u budućnosti će zavisiti od toga kako ćemo ih realizovati.
- Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju. Ponavljam – ne izlazi iz Sporazuma, nego obustavlja učešće.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
11:49 21.02.2023
Front sada prolazi kroz srca naših ljudi, poručuje Putin.
Rusija će odgovoriti na bilo koji izazov jer smo mi jedinstven narod. Pravda je na našoj strani, rekao je Putin na kraju, posle čega je emitovana himna Rusije.
11:45 21.02.2023
Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju, rekao je Putin.
"Ne izlazi, već obustavlja", istakao je on.
SAD preko NATO-a postavljaju ultimatum Moskvi o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju, traže da se realizuju sve tačke sporazuma, dok sam „planira da se ponaša kako hoće“.
On je istakao da Vašington razmatraju mogućnost da izvrše testiranje nuklearnog oružja, postoje takve informacije.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane i korporacija Rosatom treba da budu spremni za testiranje nuklearnog oružja, ako to urade SAD.
Pre nego što se Rusija vrati razgovoru o ovom sporazumu, Rusija mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije.
11:44 21.02.2023
Poznato nam je da je zapad direktno odgovoran za pokušaj da se izvede napad na baze naše avijacije, rekao je on.
11:42 21.02.2023
"Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?", zapitao je on.
Putin je rekao da je pre nedelju dana potpisao ukaz o stavljanju novih strateških kopnenih kompleksa na borbeno dežurstvo.
11:40 21.02.2023
SAD i NATO direktno kažu da im je cilj strateški poraz Rusije. Posle toga, poseta odbrambenim objektima Rusije nije opcija, istakao je Putin.
11:32 21.02.2023
11:26 21.02.2023
Upravo oni koji su se borili u Donbasu treba da budu glavni oslonac razvoja tih regiona. Rusija računa na vas, rekao je Putin.
11:23 21.02.2023
Svi izbori, uključujući predsedničke 2024. biće održani strogo u skladu sa zakonom, poručio je Putin.
11:23 21.02.2023
Što se tiče pitanja zaštite Rusije, svi moramo da se ujedinimo, da koordiniramo naše napore, naše odgovornosti i naša prava kako bismo održali jedno istorijsko vrhovno pravo — pravo Rusije da bude jaka“, rekao je Putin.
11:19 21.02.2023
Rusija je otvorena zemalja i samobitna civilizacija, predali su nam je preci a mi treba da je predamo potomcima. Računamo pre svega na svoj potencijal, na svoje tradicije i vrednosti, rekao je ruski predsednik.
11:18 21.02.2023
Rusija ume da bude prijatelj, drži reč, nikog nije ostavila na cedilu i uvek je podržavala u teškoj situaciji, kao što je to bilo za vreme pandemije, istakao je Putin.
11:13 21.02.2023
Putin je naložio Vladi da preduzme dodatne mere za deofšorizaciju ekonomije, napomenuo je da kompanije moraju da rade u ruskoj jurisdikciji.
Predsednik je napomenuo da nikome od običnih građana nije žao onih koji su izgubili imovinu u inostranstvu, izgubili svoje jahte i palate.
"Budućnost treba da bude samo ovde, u našoj rodnoj Rusiji, i tada ćemo stvoriti jaku, samodovoljnu ekonomiju", rekao je Putin.
11:10 21.02.2023
Zapad nije odustajao od pokušaja da zapali postsovjetske države, provocirao je konflikte u huškao teroriste, upozorio Putin.
11:00 21.02.2023
Ruske banke rade stabilno, istakao je predsednik.
"Rusiji ne treba da uzima zajmove u inostranstvu, da se klanja, moli za novac, a zatim da dugo pregovara koliko i pod kojim uslovima da ih vraća".
11:00 21.02.2023
Strateški zadatak je da našu privredu podignemo do novih granica. Od toga zavisi naš budući život.
10:54 21.02.2023
Rusija će graditi nove logističke koridore, razvijati unutrašnje rute i izlaze u Aziju. Država će posebnu pažnju posvetiti međunarodnom koridoru „Sever-Jug”, „Transibu”, BAMU, Severnom morskom putu.
Razvijaće se luke Crnog i Azovskog mora.
10:52 21.02.2023
Strateški zadatak je da našu privredu podignemo do novih granica. Od toga zavisi naš budući život.
10:46 21.02.2023
BDP u 2022. smanjen je za 2,1 odsto, a za februar-mart se predviđao kolaps privrede. Udeo rublje u međunarodnim obračunima je udvostručen, nastavićemo da radimo sa partnerima na nezavisnosti od dolara, istakao je Putin.
10:43 21.02.2023
Putin: Sankcije su bile samo sredstvo - Zapad ima za cilj da natera građane Rusije da pati. Međutim, to nisu uspeli.
Ekonomske vlasti su sačuvale stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema, dodao je predsednik.
Inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe, izazivaju rast cena u svojim državama i za to optužuju Ruse.
10:43 21.02.2023
Odbrana Rusije je najvažniji prioritet, ali ne sme se ponoviti greška iz prošlosti i uništiti svoja privreda.
Zapad je protiv nas otvorio ne samo vojni i informativni, već i ekonomski front, ali, kako kaže Putin, inicijatori sankcija sami sebe uništavaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala