- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pariz pozvao Moskvu da što pre obnovi učešće u START-u

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPogled na Jelisejsku palatu u Parizu
Pogled na Jelisejsku palatu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Francuska je zabrinuta zbog spremnosti Rusije da izvrši probe nuklearnog oružja u slučaju da ove probe izvrše Sjedinjene Američke Države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.
Francusko Ministarstvo takođe je pozvalo Rusiju da se pridržava Moskovskog sporazuma iz 1963. godine o zabrani testiranja nuklearnog oružja u atmosferi, svemiru i pod vodom.
„Francuska takođe podseća na značaj Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, koji je Rusija potpisala i ratifikovala, i, do njegovog stupanja na snagu, na poštovanje moratorijuma na nuklearne probe koji je potpisala kao i druge nuklearne sile“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo dodaje da Francuska poziva Rusiju da se pridržava sporazuma pet nuklearnih sila od 3. januara 2022. za sprečavanje nuklearnog rata i trke u naoružanju, kojem Francuska ostaje posvećena.
Zajednička izjava lidera Velike Britanije, Kine, Rusije, SAD i Francuske o sprečavanju nuklearnog rata u svetu i sprečavanju trke u naoružanju među državama pripremljena je na inicijativu Rusije i objavljena 3. januara 2022. godine.
Takođe se navodi da Francuska žali zbog odluke Rusije da obustavi svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) i poziva Rusiju da što pre obnovi učešće u START-u.
„Francuska poziva Rusiju da pokaže odgovornost i preispita svoju odluku o obustavljanju učešća u START-u što je pre moguće. Francuska podseća da je Sporazum Novi START ključni instrument međunarodne arhitekture za ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja i strateške stabilnosti“, naglašava se u saopštenju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START), ističući da zemlja ne izlazi iz sporazuma. On je napomenuo da pre nego što se Rusija vrati na razmatranje, „moramo sami da shvatimo na šta pretenduju zemlje poput Francuske i Velike Britanije i kako ćemo se odnositi prema njihovim strateškim arsenalima, odnosno ukupnom udarnom potencijalu (Severnoatlantske) alijanse“.
Sporazum između Ruske Federacije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu (Češka). On je zamenio Ugovor o START-u iz 1991. godine i nakon stupanja na snagu zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju ovog Ugovora na pet godina.
Ruski demineri na teritoriji Azovstalja u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
RUSIJA
Putin naložio vojsci: Budite spremni, ako Amerika testira nuklearno oružje, onda ćemo i mi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala