- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nestvarni prizori potopljene svetinje: Ronioci u jezeru snimili Valjevsku Gračanicu /video/

© Foto : Youtube/Bratislav Draskovic/PrintscreenDetalj iz potopljene crkve Valjevska Gračanica
Detalj iz potopljene crkve Valjevska Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Ronioci Ronilačko-spasilačkog kluba „Borac“ iz Čačka zaronili su u veštačkom jezeru Stubo-Rovni i snimili kako izgleda potopljena crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić, poznata i kao Valjevska Gračanica.
Veštačko jezero između sela Stubo i Rovni kod Valjeva, najveće vodoprivredni sistem u regionu iz kog se vodom snabdevaju Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica, nastalo je pre šest godina i duboko je 67 metara.
Izgradnja brane na reci Jablanici i jezera izazvala je brojne kontroverze, jer je potopljena i ova crkva koja se prvi put u dokumentima pominje u 16. veku. Dok su neki građani protestovali zbog njenog potapanja, iz SPC je objašnjeno da je sagrađena druga crkva na drugoj lokaciji u koju su izmešteni ikonostas, ikone i svi predmeti iz stare crkve.
Članovi „Borca“ Boris Bajić, Bojan Babić i Bratislav Drašković dva puta su zaranjali do Valjevske Gračanice. Prvi put su snimili samo njenu spoljašnjost, a drugi put i unutrašnjost.
„Posle osam meseci ponovo smo posetili crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabeležili unutrašnjost crkve. Kao i prethodnih puta ostali smo nemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole na oko 18 metara dubine tišina, voda svega 5 stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i Crkva Svetog Arhangela Mihaila“, napisali su na svojoj Fejsbuk* stranici.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Valjevska Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2016
Potapanje valjevske Gračanice — ko god da je u pravu, tužno je
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala