- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Istraga eksplozija na gasovodima „Severni tok“ usmerena na prikrivanje tragova

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Gradilište gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Reputacija američkog novinara Simora Herša ne ostavlja sumnju u kredibilitet njegove istrage o diverziji na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti ove organizacije.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući Heršu „saznali smo ne samo da su to uradile SAD, već i kako su to uradile“. Nebenzja je primetio da je „dubina informacija koje on poseduje neverovatna“.
„A njegovo dosadašnje profesionalno iskustvo i besprekorna novinarska reputacija ne ostavljaju mesta sumnji da američki novinar govori istinu“, naglasio je Nebenzja.
On je dodao da zapadne zemlje ne pokazuju želju da sarađuju sa Rusijom u slučaju eksplozija na gasovodima.
„Imamo ozbiljne sumnje u delotvornost, transparentnost i nepristrasnost istraga koje se trenutno sprovode u nizu nacionalnih jurisdikcija. Ne vidimo nikakvu želju partnera za saradnjom“, rekao je on.
Nebenzja je, između ostalog, primetio da su Nemačka, Danska i Švedska ignorisale poruke koje im je u oktobru 2022. poslao premijer Rusije Mihail Mišustin u vezi sa učešćem predstavnika ruskih nadležnih saveznih organa i „Gasproma“ u istrazi.
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SVET
Danska, Nemačka, Švedska: Moskva informisana o istrazi u vezi sa gasovodima; Poljanski: Nije
Kako je naveo, istrage Nemačke, Danske i Švedske o eksplozijama imaju za cilj da zaštite Sjedinjene Američke Države.
„Te istrage koje vode skandinavske države i Nemačka ne samo da nisu transparentne, već su, kao što je već sasvim očigledno, usmerene isključivo na prikrivanje tragova i zaklanjanje starijeg američkog brata. Ne dozvoljavaju nam da odemo kod njega, svi naši zahtevi se arogantno ignorišu“, ocenio je on.
„U slučaju dizanja ‘Severnog toka’ u vazduh ne dovodi se u pitanje ni motiv zločina, ni njegov počinilac, kao ni način na koji je zločin počinjen“, dodao je Nebenzja.
Nebenzja je dodao da su zemlje koje stoje iza eksplozija na gasovodu dužne da kompenzuju Rusiji pričinjenu štetu.
On je istakao da Rusija eksplozije na gasovodima kvalifikuje kao akt međunarodnog terorizma.
Ruski diplomata je ukazao i na važnost privođenja pravdi počinilaca eksplozija kako bi se sprečilo nastupanje ere „haosa i nezamislive štete celom čovečanstvu“.
„Šanse da do njega dođe su izuzetno velike ako se ne pronađu odgovorni za podrivanje ‘Severnog toka’ i ne pretrpe odgovarajuću kaznu, a zemlje koje su stajale iza toga ne kompenzuju pogođenim državama nastalu štetu, kako je predviđeno međunarodnim pravom, a i elementarnim principima pravde. Tada i samo tada imamo šansu da izbegnemo ovaj haos“, zaključio je Nebenzja
Ruski diplomata je primetio da prvobitna rasprava o ruskom nacrtu rezolucije o „Severnim tokovima“ pokazuje da zapadne zemlje nisu zainteresovane za objektivnu istragu eksplozija, što, po njegovim rečima, „samo pojačava naše sumnje“.
Rusija je ranije pripremila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira komisiju za istragu diverzije na „Severnim tokovima“.
Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SVET
Herš: Ameriku čekaju kolosalne posledice zbog eksplozija na gasovodima "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala