- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika otvoreno pokušava da nanese strateški poraz Rusiji

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države otvoreno pokušavaju da nanesu Rusiji strateški poraz, a napetost koju podstiču prevazilazi okvire ukrajinske krize, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U ruskom Ministarstvu ističu da ima osnova da se konstatuje da je politika Vašingtona usmerena na potkopavanje nacionalne bezbednosti Rusije što je direktno u suprotnosti sa principima iz preambule Sporazuma START 3 bez kojih on ne bi ni bio potpisan.
"Suštinski, radi se o drastičnim promenama okolnosti u odnosu na one koje su postojale u trenutku zaključivanja Sporazuma", navodi se u saopštenju.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je danas tokom obraćanja Federalnoj skupštini rekao da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o ofanzivnom naoružanju (START 3), konstatujući pri tome da nuklearne arsenale imaju pored SAD sa kojima je Sporazum potpisan, i druge zemlje NATO, kao što su Francuska i Velika Britanija.

„Odluka u vezi sa sporazumom START je reverzibilna, ali da bi se to dogodilo SAD treba da pokažu politički volju i da preduzmu poštene napore u cilju sveukupne deeskalacije i stvore uslove za funkcionisanje sporazuma u punoj formi“, saopštilo je Ministarstvo.

Dok Vašington ne iskaže političku volju za deesklaciju, apsolutno je isključen bilo kakav korak Rusije u susret Americi po pitanju START 3.
Kako se navodi, Rusija će nastaviti da poštuje kvantitativna ograničenja bez obzira na obustavljanje Sporazuma.
U saopštenju se navodi da će Moskva nastaviti da razmenjuje sa SAD obaveštenja o lansiranjima interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa podmornica.
Pogledajte ceo govor predsednika Putina sa prevodom na srpski:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala