- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministar odbrane iz Abu Dabija za Sputnjik sa dobrim vestima za vojsku i ekonomiju Srbije

© AP Photo / Jon GambrellSajam naoružanja IDEX u Abu Dabiju
Sajam naoružanja IDEX u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Srpska odbrambena industrija je na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju imala zapaženo mesto i kući se vraća sa dobrim vestima zbog čega će Vojska Srbije, ali i odbrambena industrija, a time i ekonomija Srbije izaći jača, ocenio je za Sputnjik ministar odbrane Miloš Vučević.
Sumirajući utiske posle tri dana na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme - "IDEKS 2023" u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučević je ukazao na to da je reč o prvorazrednom svetskom događaju, ne samo kada je u pitanju naoružanje i vojna oprema, nego političkom i ekonomskom.

Zapaženo mesto Srbije u Abu Dabiju

Emirati, na čelu sa predsednikom, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, uspeli su da u sadašnjim okolnostima u Abu Dabiju okupe čitav svet što je, po oceni ministra odbrane Srbije, nesvakidašnje. Na istom mestu su se našle države zapadne hemisfere, ali i Kina, Rusija, Indija i ostale države, veliki proizvođači, kupci i trgovci naoružanja i vojne opreme, što se ne viđa sada svaki dan, konstatovao je Vučević.
„Ono što je bitno što se tiče srpske odbrambene industrije jeste da smo imali zapaženo mesto. Dolazak predsednika Republike Aleksandra Vučića je nesporno podigao vidljivost naših proizvođača, onoga što Srbija može da ponudi. Verujem da ćemo doneti dobre vesti za srpsku odbrambenu industriju i generalno za Vojsku Srbije. Ja sam zadovoljan onim što sam mogao da čujem, tokom tri dana je bilo mnogo korisnih sastanaka, ali i naših internih sastanaka i mislim da će Vojska Srbije, ali i odbrambena industrija Srbije, a time i ekonomija Srbije izaći iz svega jača“, ocenio je naš sagovornik.
Na pitanje šta će biti prioritet države kada su u pitanju Vojska Srbije i njeno naoružanje u sadašnjim globalnim geopolitičkim okolnostima, Vučević nije imao dilemu.

Ulaganje u domaću industriju

„Ono što je važan segment je da će država izdvojiti više para za kupovinu naoružanja i vojne opreme od domaće industrije. To je direktno ubrizgavanje sredstava u domaću industriju, a naposletku i u Vojsku Srbije, od novih složenih borbenih sistema, do modernizacije postojećih“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpski samohodni top haubica NORA je izazvao inetresovanje na sajmu naoružanja u Abu Dabiju
Samohodne top haubice NORA-B52 - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Srpski samohodni top haubica NORA je izazvao inetresovanje na sajmu naoružanja u Abu Dabiju
Dodao je, pri tom, da ono što već imamo nikako neće biti isključeno, nego će nadogradnjom ti sistemi biti učinjeni daleko funkcionalnijim, ubojitijim.
„Imamo jedno snažno finansiranje domađe industrije, s druge strane mi smo razgovarali i ono što je predsednik najavio mi ćemo imati zaključen ugovor sa Emiratima za kupovinu više vrsta dronova. Ono što jeste najubojitije jesu ti dronovi kamikaze, nešto što mi sada nemamo što se pokazalo kao vrlo efikasno u ukrajinskom ratu i ne samo njemu. Mi gledamo sve ono što možemo da kupimo, a da čuvamo naše ljudstvo, kako bi bili daleko odbrambeno jači“, kazao je Vučević.

Nabavke iz inostranstva

O tome kojim ćemo još inostranim nabavkama dodatno osnažiti našu vojsku nije mogao da govori. Ne zato što je, kako je rekao, to tajna, mada je nešto od toga i poverljivo, nego što još to nije definitivno dogovoreno.
Ima tu, kaže, delova, komponenti koje su nam potrebne, nešto smo videli i tek ćemo da analiziramo. U pitanju je veliki skup, sa stotinama štandova iz celog sveta i zahtevno je bilo pokupiti sve informacije.
Ipak dodaje da je delegacija Srbije došla dobro pripremljena o tome šta je interesuje zbog čega je već postojala komunikacija sa onima za čije proizvode smo zainteresovani.
© Kancelarija predsednika Republike za saradnju sa medijimaPoseta predsednika Emirata Muhameda bin Zajeda al Nahjana srpskom štandu na sajmu naoružanja u Abu Dabiju bila je sve samo ne protokolarna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šeik Bin Zajed el Nahjan - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Poseta predsednika Emirata Muhameda bin Zajeda al Nahjana srpskom štandu na sajmu naoružanja u Abu Dabiju bila je sve samo ne protokolarna
On se posebno osvrnuo na današnju posetu predsednika Emirata našem štandu.

Sa predsednikom Emirata mimo svih protokola

„Vrlo je bila impresivna današnja poseta šeika Muhameda bin Zajeda našem štandu. Predsednik UAE, verujte, ne staje na svaki štand i ne dolazi kod svih i u svakom smislu je to bila atrakcija kada je danas posetio štand Srbije i naše proizvođače i zadržao se gotovo sat vremena, što je van svih protokola“, istakao je ministar odbrane Srbije.
On smatra da je to bila potvrda posebnih odnosa dve države i njihovih predsednika, ali i poverenja šeika Bin Zajeda kao nekog ko se ceo radni vek bavi pitanjem vojske, naoružanja, vojne opreme.
A ono što je Srbija ponudila na štandu već je prethodno izazvalo veliku pažnju zainteresovanih. To je bio i jedna od razloga što je predsednik Vučić najavio da će da pre kraja godine biti obezbeđeno ulaganje od dodatnih oko 700 miliona evra u našu odbrambenu industriju.

Nora, Miloš, Aleksandar...

Na pitanje šta je od izloženog izazvalo posebno interesovanje, naš sagovornik kaže da je posredi ono što rade državne kompanije.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICMinistar odbrane Miloš Vučević smatra da se sa međunarodnog sajma naoružanja naša delegacija kući vraća sa dobrim vestima zbog čega će Vojska Srbije, odbrambena industrija, a time i ekonomija Srbije izaći jača
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Ministar odbrane Miloš Vučević smatra da se sa međunarodnog sajma naoružanja naša delegacija kući vraća sa dobrim vestima zbog čega će Vojska Srbije, odbrambena industrija, a time i ekonomija Srbije izaći jača
„Samohodna top haubica „Nora“ je nešto što je atrakcija, ali i nešto novo što se priprema, nova verzija oklopnog borbenog vozila „Miloš“, produžena za veći broj vojnika koji se njim prevoze, to je i nova verzija top haubice „Nora“, to je i super top koji se radi, potom samohodni top haubica „Aleksandar“, kao i čitav niz dronova koje rade državne, ali i privatne kompanije. Mnogo toga što je konkurentno na tržištu, naravno artiljerijska municija, sve ono što radi naša namenska industrija“, precizirao je Vučević.
Sajam u Abu Dabiju je, kako je rekao, dvosmerna ulica, gde mi nudimo ono što radi naša odbrambena industarija, a sa druge strane imate ono što proizvode i prodaju druge zemlje, što je potrebno za dalje jačanje Vojske Srbije. Naravno, imajući u vidu njenu vojnu neutralnost i odbrambeni karakter naše vojske, ali i imajući u vidu i izazove i u svetu i u našem regionu, istakao je za Sputnjik ministar odbrane Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala