- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Odluka Rusije o suspendovanju START-a uništava sistem međunarodne bezbednosti

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Odluka Rusije da obustavi učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) uništava međunarodni bezbednosni sistem, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Odluka koju je Rusija donela o START-u uništava sistem međunarodne bezbednosti stvoren posle Hladnog rata... Zbog toga EU i NATO moraju da preduzmu mere kako bi Ukrajini brzo, u narednih nekoliko nedelja, isporučili municiju, a zatim moramo razmisliti o novim merama u međunarodnoj bezbednosti“, rekao je Borelj posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijom Kulebom i generalnim sekretarom NATO-a u Briselu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START), ističući da zemlja ne izlazi iz sporazuma. On je napomenuo da pre nego što se Rusija vrati na razmatranje, „moramo sami da shvatimo na šta pretenduju zemlje poput Francuske i Velike Britanije i kako ćemo se odnositi prema njihovim strateškim arsenalima, odnosno ukupnom udarnom potencijalu (Severnoatlantske) alijanse“.
Sporazum između Ruske Federacije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu (Češka). On je zamenio Ugovor o START-u iz 1991. godine i nakon stupanja na snagu zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju ovog Ugovora na pet godina.
Pogledajte celo obraćanje predsednika Putina sa prevodom na srpski:
Raketni kompleks pete generacije Jars - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
RUSIJA
Sputnjik objašnjava: Šta je suština sporazuma koji je Putin danas zamrznuo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala