- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Ruska operacija u Ukrajini ─ iskušenje za SAD, Evropu i NATO

© AP Photo / Alastair GrantPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Specijalna operacija Rusije u Ukrajini postala je iskušenje za SAD, Evropu i NATO, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden u Varšavi.
Prošla godina je pokazala da su se Amerika i njeni saveznici ujedinili i da su uspeli da odgovore na aktivnosti Rusije u Ukrajini, naveo je Bajden.
„Ceo svet našao se pred iskušenjem. Evropa je pred iskušenjem, Amerika je pred iskušenjem. NATO je pred iskušenjem“, rekao je Bajden, govoreći o početku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.
„Pitanja sa kojima smo se suočili bila su koliko jednostavna, toliko i duboka. Hoćemo li odgovoriti ili se okrenuti? Hoćemo li biti jaki ili slabi? Godinu dana kasnije, znamo odgovor. Dali smo odgovor. Pokazali smo snagu i jedinstvo. I svet se nije okrenuo“, naveo je Bajden.

Podrška Ukrajini

Kako je naveo, NATO je sačuvao svoje jedinstvo kao nikad do sad. Prema Bajdenovim rečima, Putin je mislio da će se NATO raspasti, ali Alijansa je postala čvršća.
„Ne treba sumnjati da će se naša podrška Ukrajini pokolebati. NATO neće biti podeljen i mi se nećemo umoriti“, rekao je Bajden.
Američki predsednik je dodao da se podrška Ukrajini neće prekinuti ni sekundu.
„Kijev stoji, jači je nego ikad, Kijev je slobodan“, naglasio je američki predsednik.
„Putin je mislio da ćemo biti kukavice, ali Ukrajina je pokazala primer da se ne plašimo, da smo izdržali“, istakao je američki predsednik.
„Ukrajina nikada neće biti pobeda Rusije“, dodao je on.
Kako je naveo, „Ukrajina nastavlja da se brani od ruske ofanzive i priprema svoju kontraofanzivu. Biće teških i gorkih dana, pobeda i tragedija, ali Ukrajina se pripremila“.

Zapad ne planira da napada Rusiju

Zapadne zemlje nisu planirale da napadaju Rusiju, ne nastoje da uspostave kontrolu nad njom ili da je unište, naglasio je Bajden.

„Još jednom se obraćam ruskom narodu. Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje ne nastoje da uspostave kontrolu nad Rusijom ili da je unište. Zapad nije planirao da napadne Rusiju. Milioni Rusa koji žele da žive u miru sa svojim susedima nisu naši neprijatelji“, rekao je on.

Bajden je osporio izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je operacija u Ukrajini bila iznuđen korak, rekavši da ona „nikada nije bila neophodna“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala