- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija

UŽIVO Šef evropske diplomatije: Novi paket sankcija protiv Rusije 24. februara

Pratite nas
U toku je 362. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Američki predsednik Džozef Bajden posetio je Kijev. Vladimir Zelenski smatra da ukrajinska vojska može da napusti Artjomovsk (Bahmut). Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da su naredne nedelje ključne za Ukrajinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:53 20.02.2023
Vazdušna opasnost proglašena na istoku Ukrajine
Vazdušna opasnost proglašena je u oblastim na istoku Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Reč je Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti i Donjecke Narodne Republike koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.
21:06 20.02.2023
Kancelarija Zelenskog: Poseta Bajdena Kijevu bila potvrđena 17. februara
Poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini pripremana je dugo, a bila je potvrđena prošlog petka, 17. februara, izjavio je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.
Bajden je u ponedeljak posetio Kijev i sastao se s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
20:42 20.02.2023
Prva partija municije za samohodne protivraketne uređaje „gepard“ biće dostavljena u Ukrajinu do jula, saopštio je televizijski kanal Si-En-En pozivajući se na izjavu generalnog direktora nemačkog koncerna „Rejnmetal“ Armina Papergera.
20:05 20.02.2023
Kijev: Sledeći sastanak u formatu „Ramštajn“ sredinom marta
Sledeće zasedanje u formatu „Ramštajn“ moglo bi biti održano sredinom marta, a najverovatnije će biti organizovano u onlajn formatu, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
U avio-bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj održano je nekoliko sastanaka kontakt grupe za podršku zemalja NATO-a i njihovih saveznika Ukrajini. Na tim sastancima je razmatrana isporuka oružja i vojne tehnike Kijevu. Prethodni sastanak održan je 14. februara.
18:27 20.02.2023
Borelj: Novi paket sankcija protiv Rusije 24. februara
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je, nakon sastanka ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije u Briselu, da će novi paket sankcija protiv Rusije biti usvojen 24. februara.
„Danas smo razmatrali 10. paket sankcija protiv Rusije. Očekujemo da će biti usaglašen u narednim satima i danima. On će biti usvojen 24. februara“, rekao je Borelj novinarima.
18:25 20.02.2023
U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani organizovano je danonoćno dežurstvo pripadnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije kako bi se osigurala bezbednost stanice od požara, saopštila je pres-služba Ministarstva.
Napominje se da se protivpožarnom zaštitom u svim naseljima Zaporoške oblasti bavi 27 jedinica Ministarstva. Osim toga, organizovano je i obezbeđenje Energodara.
18:23 20.02.2023
Blinken zapretio Kini posledicama u slučaju vojne pomoći Rusiji
Američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio je Kini „realnim posledicama“ u slučaju isporuka oružja Rusiji, ali nije želeo da navodi detalje.
„Zabrinuti smo zbog toga što Kina razmatra mogućnost da podrži vojne napore Rusije u Ukrajini ubojitim oružjem. Kako sam rekao, biće realnih posledica po naše odnose ukoliko Kina bude isporučivala ubojito oružje Rusiji“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.
Prema njegovim rečima, u slučaju da Peking pruži vojnu pomoć Moskvi, Kinu očekuje „realni problem u odnosiam s mnogim drugim zemljama“.
„Ne nameravam da opisujem te posledice“, dodao je Blinken.
Ranije je agencija Blumberg saopštila da je Blinkenov sastanak sa šefom kancelarije Komisije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 18. februara u Minhenu pokazao koliko su se pokvarili američko-kineski odnosi. Kineski diplomata Van Ji je tokom sastanka izjavio da Kina nikada neće prihvatiti pritisak i pretnje Vašingtona u vezi s rusko-kineskim odnosima.
16:55 20.02.2023
Nova pomoć SAD Kijevu od 460 miliona dolara
Sjedinjene Američke Države će dodeliti novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 460 milion dolara, saopštio je Pentagon.
U saopštenju je navedeno da će Kijevu biti isporučena municija za višecevne raketne bacače HIMARS, projektili za artiljiju, još četiri oklopna borbena vozila „bredli“ i druga oprema.
16:47 20.02.2023
Mediji: EU planira uvođenje sankcija protiv medijske grupe „Rosija sevodnja“
Evropska unija bi u okviru novog sankcionog paketa protiv Rusije mogla da uvede sankcije protiv medijske grupe „Rosija sevodnja“, prenosi „Euroobzerver“, pozivajući se na nacrt sankcionog spiska.
Planirano je da sankcije budu uvedene i protiv medijske grupe „Patriot“, u čijem je sastavu i Federalna informativna agencija.
Šefovi diplomatije zemalja Evropske unije danas na sednici u Briselu razmatraju 10. paket sankcija protiv Rusije.
15:38 20.02.2023
Ambasada SAD obavestila Rusiju o poseti Bajdena Kijevu
Američka ambasada obavestila je rusku stranu o dolasku predsednika SAD Džozefa Bajdena u Kijev, pre svega, zbog bezbednosti, rekao je izvor Sputnjika.
Bajden je neplanirano doputovao u posetu Kijevu i sastao se s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Ranije je Asošijeted pres, pozivajući se na saopštenje Bele kuće, preneo da su SAD nedugo uoči posete Bajdena Kijevu bile u kontaktu s Rusijom kako bi se isključile opasnosti koje bi mogle da dovedu do direktnog sukoba dve nuklearne države.
15:21 20.02.2023
Kongresmen: Zelenski komanduje američkoj vojsci vodeći je u svetski rat
Vladimir Zelenski je glumac koji, očigledno, izdaje komande američkoj vojsci koje vode ka svetskom ratu, izjavila je članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Mardžori Tejlor Grin.
„Predsednik (SAD Džozef Bajden) otputovao je u Ukrajinu, kodnacije koja je izvan NATO-a, čiji je lider glumac koji, očigledno, sada vojsci Sjedinjenih Američkih Država izdaje komande koje vode ka svetkom ratu“, napisala je ona na Tviteru.
Grinova je, takođe, navela da Zelenski „čak nije bio u stanju da stavi kravatu“ radi sastanka s predsednikom SAD i pozvala na Bajdenov impičment, nazvavši ga „budalom“.
14:27 20.02.2023
Budimpešta i Peking bi želeli da se strane u sukobu u Ukrajini vrate pregovorima i pokušaju da pronađu rešenje koje bi koristilo Evropi i celom svetu, izjavio je član Politbiroa Centralnog komiteta KPK i šef kancelarije za spoljne poslove Komisije za poslove Centralnog komiteta KPK Vang Ji tokom posete Mađarskoj .
"Kina i Mađarska su zemlje posvećene miru, ...rado sarađuju sa drugim zemljama posvećenim miru kako bi se što pre okončala trenutna vojna situacija. Želeli bismo da se strane vrate za pregovarački sto i pronađu rešenje za trenutnu situaciju kroz mirovne pregovore i pokušaju da pronađu rešenje u korist ne samo Evrope, već i celog sveta“, rekao je Vang Ji na konferenciji za novinare posle pregovora sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom.
13:57 20.02.2023
Predsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SVET
SAD kontaktirale Rusiju uoči Bajdenove posete Kijevu - isključena mogućnost sukoba dve nuklearne sile
13:05 20.02.2023
13:04 20.02.2023
12:44 20.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾️Ruska protivvazduhoplovna sredstva su za 24 sata uništila 15 ukrajinskih dronova;
◾️Gubici ukrajinske vojske u pravcu Krasnog limana su oko 100 vojnika;
◾️U Kupjanskom pravcu je vojna grupa „Zapad“ Oružanih snaga Rusije likvidirala oko 50 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i tri automobila;
◾️Gubici ukrajinske vojske u Donjeckom pravcu iznose više od 115 vojnika za 24 sata;
◾️Lovci Vojno-kosmičkih snaga Rusije su srušili avion Su-27 Vazdušnih snaga Ukrajine u rejonu Izjuma;
◾️Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 60 vojnika u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja.
12:33 20.02.2023
12:03 20.02.2023
Ukrajina će moći da dobije obećane protivraketne odbrambene sisteme Patriot najranije za dva meseca, sada se ukrajinska vojska obučava za rad sa ovim kompleksom, saopštio je premijer Holandije Mark Rute.
"To će se desiti najmanje kroz dva meseca i biće urađeno zajedno sa SAD i Nemačkom. Sada je u Holandiji u toku obuka kadrova, pošto ukrajinskim vojnicima treba vremena da savladaju ove sisteme", rekao je Rite u za ukrajinsko izdanje „Evropska pravda“.
11:12 20.02.2023
Džozef Bajden  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bajden iznenada stigao u Kijev /video/
10:43 20.02.2023
Objavljena vazdušna opasnost u Kijevu, gde se očekuju važni gosti, javljaju mediji.
Rano jutros je centar grada zatvoren za saobraćaj.
Mediji javljaju da bi mogao da doputuje predsednik SAD Džozef Bajden.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala