- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Upozorenje pedijatara: Ne kljukajte decu lekovima za snižavanje temperature, pravite ozbiljnu grešku

CC0 / Pixabay/Vic_B / Dete koje ima temperaturu
Dete koje ima temperaturu - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Mnogi roditelji brzo posežu za lekovima za snižavanje temperature kada njihova deca počnu da pokazuju znakove groznice, ali pedijatri upozoravaju da to možda nije potrebno.
Prema nacionalnom istraživanju dečje bolnice „C.S. Mot“ u SAD, svaki treći roditelj dao bi svojoj deci lek za snižavanje temperature kad ona ni ne dostigne 38 stepeni, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 stepeni.

Upozorenje pedijatara

Ti lekovi mogu detetu da pruže olakšanje, ali nepotrebno davanje može da prikrije dijagnozu uzroka groznice prikrivanjem bola i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.
„Kada roditelji primete da bi temperatura njihovog deteta mogla da bude malo povišena, mislim da ponekad postanu zabrinuti zbog same groznice“, rekla je dr Suzan Vulford, pedijatar u bolnici „Mot“, koja je vodila istraživanje.
Ona dodaje:
„Možda roditeljima nije sasvim jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo da je uzrokuje. Dakle, ne mora se pokušavati sa spuštanjem temperature jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa.“
Istraživanje je obuhvatilo 1.376 roditelja male dece starosti do 12 godina, a podaci su prikupljani između avgusta i septembra.
Osamdeset i četiri odsto roditelja ponovo će izmeriti temperaturu svom detetu pre davanja druge doze, ali 26 odsto roditelja će dati drugu dozu, čak i ako nema groznice, u pokušaju da spreče povratak groznice.

Čega se plaše roditelji

Roditelji se boje da će im se deca „previše razboleti ako im nešto ne daju“, rekla je dr. Šandani de Zure, pedijatar i portparol Američke akademije pedijatara koja nije bila uključena u istraživanje.
„To jednostavno nije slučaj, jer kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tela na infekciju.“Lek za snižavanje temperature nije preventivni lek, istakla je ona. „On leči simptom“.
Nakon što je temperatura tačno izmerena i potvrđeno da dete ima temperaturu iznad 38stepeni, razumno je dati tačnu dozu leka za snižavanje temperature u skladu s detetovom težinom, godinama i uputstvom za lek, kaže Vulfordova.
Istraživanje je pokazalo da dve trećine roditelja u početku pokušavaju saalternativnimmetodamasnižavanja temperature, poput korišćenja hladnih obloga.
„Cilj je da se pokuša da se dete oseća prijatno“, kaže Vulfordova.
Ona dodaje da deca moraju biti u laganijoj odeći u sobi koja je prijatnosveža, ali ne i hladna, kao i da deca moraju da budu dobro hidrirana, prenosi „Indeks“.

Decu ne treba kljukati lekovima

Vulfordova ističe da bi roditelji trebalo da se obrate pedijatru ako je dete mlađe od tri meseca i ima povišenu temperaturu. U slučaju da dete ima temperaturu praćenu izraženim simptomima, kao što su izrazita pospanost, bol u vratu i otežano disanje, roditelji bi trebalo takođe da se javesvom pedijatru, dodaje ona.
Ona kažei da roditelji trebada beleže vreme davanja leka, što, prema istraživanju, čini oko 65 odsto roditelja, jer to omogućava da se izbegne predoziranje. I De Zureova i Vulfordova ističu da jednom kad temperatura padne ne treba davati novu dozu sa idejom da se time spreči ponovna pojava groznice.
„U ovo doba godine prevencija je stvarno dobar pristup i time možemo da pokušamo da izbegnemo što je moguće više tih bolesti“, kaže Vulfordova podsećajući na to da se mnogo može učiniti, na primer, pranjem ruku, pravilnim korišćenjem sredstava za dezinfekciju i da „decu ne kljukamo lekovima za skidanje temperature i ne šaljemo u školu dok su još uvek zarazna“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala