Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta rade Albanci sa bojevom municijom nadomak Kosovske Mitrovice

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska vojska
Kosovska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj objavio je na društvenim mrežama da pripadnici tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na poligonu Crnuša izvode vežbe gađanja i da na tim vežbama koriste bojevu municiju.
Mehaj je napisao da je u okolini Kosovske Mitrovice realizovana vežba tzv. kosovskih bezbednosnih snaga.
„Treći pešadijski puk Komande kopnenih snaga realizovao je terensku vežbu na taktičkom poligonu u Crnuši u Južnoj Mitrovici, sa bojevom municijom i time proverio dva tima čete B. Tokom sprovođenja ove dvonedeljne vežbe, naši vojnici su obučeni za preciznu vatru, kontrolu vatre na individualnom nivou i komandovanje dejstvima, timski rad za upravljanje vatrom. Vežba je realizovana u okviru plana obuke za 2023. godinu radi poboljšanja operativnih veština i kapaciteta, kao i provere pešadije“, poručio je Mehaj.
Stručnjak za bezbednost iz Kosovske Mitrovice Veroljub Petronić smatra da je ovo još samo jedan od pritisaka jer postoje mnogi drugi poligoni.
„Video sam objavu u medijima, verovatno postoji neka naredba za održavanje vežbi, ali nju nisam video. To što su oni baš odabrali poligon na Crnuši nije slučajno. To je stari poligon bivše JNA i sigurno da su građani zabrinuti jer je to u blizini Kosovske Mitrovice“, kaže on.
On ističe da je do sada izveden veliki broj vežbi koje uključuju bojevu municiju.
„Oni su do sada izveli mnogo više bojevih vežbi na poligonima Magura u Uroševcu i na Slatini kod aerodroma u blizini Prištine. Ovim pokazuju da su tu i da se medijski eksponiraju sa namerom da pokažu da naoružani vežbaju. Oni to imaju pravo jer su od opštine Južna Mitrovica dobili to zemljište“, kaže Petronić.
Naš sagovornik, ipak, vidi da bojeve vežbe imaju za cilj da prikažu da je tzv. vojska Kosova tu i da je naoružana bojevom municijom.
„To je s ciljem dodatnog zastrašivanja ili opomene da su u blizini Kosovske Mitrovice i da su pripadnici tzv. vojske Kosova naoružani bojevom municijom što nikako ne doprinosi smirivanju tenzija koje su trenutno veoma visoke na severu Kosova i Metohije“, zaključio je Petronić.
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SRBIJA
Pripadnici KBS vežbali sa bojevom municijom nadomak Kosovske Mitrovice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala