- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sputnjik Arabija predao 20 tona humanitarne pomoći porodicama u Siriji

© AP Photo / Omar SanadikiRuševine nakon razornog zemljotresa u Siriji
Ruševine nakon razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Redakcija Sputnjik Arabija je uz podršku fonda „Doktor Liza“ i Autonomne nekomercijalne organizacije „Avangard“ predala Siriji prvu partiju humanitarne pomoći za porodice koje su pogođene zemljotresom. Za nedelju dana je prikupljeno 20 tona humanitarne pomoći.

„Kada je 6. februara naša redakcija ceo dan pisala vesti o zemljotresu u Siriji, shvatili smo da moramo da pomognemo ljudima u nevolji. Za nekoliko dana smo rešili sva formalna pitanja, dogovorili se sa fondom ‘Doktor Liza’ i pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za Sirijce. Svakodnevno smo prikupljali 2-3 tone humanitarne pomoći. Dolazili su nam ljudi i nosili kutije sa proizvodima, odećom, vrećama za spavanje i svim potrebnim stvarima. Za sedam dana akcije smo skupili 20 tona humanitarne pomoći od kojih sedam tona čine instrumenti za rasklanjanje ruševina. Humanitarna pomoć će se deliti gradovima Stamo, Kadmus i drugim“, rekla je glavna urednica radija Sputnjik Arabija Lina Andrejčenko.

Autonomna nekomercijalna organizacija „Avangard“ je zajedno sa vojnicima ruskog Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji predala humanitarnu pomoć naseljima u rejonu Džabla (sirijska provincija Latakija) u kojoj živi više od 500 porodica sa decom.
„U Hmejmim smo doneli mnogo medicinskih preparata, uključujući i antibiotike širokog spektra. Dogovorili smo se da prebacimo Centralnoj kliničkoj bolnici sve lekove koji su neophodni u odeljenjima intenzivne nege“, rekao je rukovodilac tima za reagovanje na katastrofe Ruskog Crvenog krsta u Moskvi Zabil Aleperov.
Humanitarnu pomoć je predao i fond „Solidarnost“.
Lokalnom stanovništvu su predati medicinski preparati, hrana, odeća, dečija hrana, odeća, voda, sredstva za higijenu, kao i 2,5 hiljada obroka.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je naložio ruskim vojnicima u Siriji da učestvuju u eliminisanju posledica zemljotresa i da pruže pomoć žrtvama zemljotresa.
Na aviobazi Hmejmim je formirana mobilna grupa vojnih lekara. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije napravljeni su prijemni punktovi za donaciju krvi i zajednički operativni štab za koordinaciju akcija za pomoć žrtvama.
Otklanjanje posledica zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Rusija poslala Siriji 15 tona prehrambene pomoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala