- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: Bajden posetom Kijevu hoće da sebi podigne rejting

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office via APPredsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim
Predsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden današnjom posetom Kijevu želi da poveća svoj rejting uoči izbora i da pokaže kako prati situaciju u Ukrajini, ali se njegova poseta ne može okarakterisati kao čist „pi-ar“, izjavila je Sputnjiku naučna saradnica Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka Viktorija Žuravljova.
„Naravno, to je pokušaj Bajdena da utiče na svoj rejting u Sjedinjenim Američkim Državama: on pokušava da podrži ukrajinsku agendu kako bi pokazao nekakve rezultate, mada je očigledno da će ga uoči izborne trke repubikanci aktivno kritikovati. Administracija Bajdena želi da dobije neke jeftine pokazatelje koji se mogu pokazati: da novac koji se neprekidno izdvaja i da oružje isporučeno Kijevu daje neku vrstu rezultata“, rekla je ona.
Moguće je da Bajden hoće da pokaže kako prati situaciju na koji način se troši novac za podršku Kijevu, dodala je ona i pojasnila da je osnovna zamerka republikanaca prema demokratama to što se novac nekontrolisano troši na Ukrajinu.
„Bajden želi da pokaže da ne baca novac, već ga i traži od ukrajinskih vlasti. Može se govoriti o borbi protiv korupcije ili sličnim stvarima koje bi pokazale da administracija Bajdena kontroliše proces“, dodala je Žuravljova.
Ekspert je ukazala da nije moguće ovu posetu nazvati čistom „pi-ar“ akcijom. Ukrajina je za Vašington značajan pravac.

„Moguće je ovu posetu svrstati u buduću izbornu trku u SAD i razmišljanja demokrata o tome da li će se Bajden kandidovati ili ne, ali to nije baš 'pi-ar' akcija. Sada je politika Vašingtona prema Ukrajini važna, to je ozbiljan pravac. Možda postoji potreba za diplomatskim i radnim kontaktima“, zaključila je Žuravljova.

Američki predsednik Džozef Bajden danas je iznenada doputovao u Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu i sastanak sa Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bajden saopštio cilj posete Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala