- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pod okriljem noći: Kako se Bajden našao u Kijevu

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFPoseta američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu i sastanak sa Vladimirom Zelenskim
Poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu i sastanak sa Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Pripreme za današnju posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Kijevu trajale su oko nedelju dana, prenosi „Politiko“, pozivajući se na neimenovani izvor u ukrajinskoj vladi.
Prema rečima sagovornika, ukrajinska strana već dugo traži od Vašingtona da Bajden doputuje. Putovanje je pripremljeno „u veoma kratkom roku“ i „u najstrožoj tajnosti“. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermark i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kulebe su pripremali posetu.
Si-En-En javlja da je Bajdenov avion „Er fors 1“ poleteo iz vojne baze Endrus u Merilendu „pod okriljem mraka“ — u nedelju u 4 sata i 14 minuta po severnoameričkom istočnom vremenu (10 sati i 14 minuta po centralnoevropskom vremenu). Novinarima u avionu nije bilo dozvoljeno da sa sobom ponesu uređaje za snimanje. Bajdena su na putovanju pratili savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, zamenica šefa kabineta Bele kuće Džen O'Meli Dilon i lična asistentkinja Ana Tomasina.
Prema pisanju „Njujork tajmsa“, Bajden je avionom otišao u Poljsku i odatle vozom u Ukrajinu. Pre puta u subotu uveče, kako je javio Si-En-En, Bajden je bio na večeri sa suprugom Džil Bajden. Do dolaska u Kijev više se nije pojavljivao u javnosti.
Ova poseta nije zvanično najavljena, ali je američka verzija lista „Politiko“ pisala da Bajdenovi pomoćnici razmatraju mogućnost da tajno pređe poljsko-ukrajinsku granicu. Međutim, oni su došli do zaključka da rizik po njegovu bezbednost „nije vredan toga“.
Nije poznato da li će poseta uticati na Bajdenov dalji raspored, napominje „Njujork tajms“. On će se 21. februara sastati u Poljskoj sa predsednikom te zemlje Andžejem Dudom i obratiti se liderima istočnog krila NATO-a.
Američki predsednik je ovo putovanje objasnio željom „da se potvrdi nepokolebljiva privrženost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“. On je saopštio da će Vašington objaviti novi paket pomoći Kijevu i nove sankcije Moskvi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je Bajdenu što je „pokazao da podržava sve Ukrajince“.
Poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu i sastanak sa Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bajden saopštio cilj posete Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala