- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Hegemonija SAD i njene opasnosti“: Peking objavio izveštaj o situaciji u svetu

© AP Photo / Andy WongKina i SAD
Kina i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Peking je, uporedo sa posetom šefa kancelarije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van Jia Moskvi, pripremio i objavio izveštaj „Hegemonija SAD i njene opasnosti“.
Najvažnije teze izveštaja:
▪️ Sjedinjene Američke Države pravi hegemonistički plan izvođenja „obojenih revolucija“, podsticanja regionalnih podela, pa čak i direktno pokretanje ratova pod maskom promocije demokratije, slobode i ljudskih prava.
▪️ Držeći se mentaliteta Hladnog rata, SAD su ojačale politiku blokova i rasplamsale sukobe.
▪️ SAD odavno pokušavaju da formiraju svetski poredak u skladu sa svojim vrednostima i političkim sistemom u ime promocije demokratije i ljudskih prava.
▪️ 2003. godina je obeležila početak niza „obojenih revolucija“ - „revolucija ruža“ u Gruziji, „narandžasta revolucija“ u Ukrajini i „revolucija lala“ u Kirgiziji. Stejt department SAD je otvoreno priznao svoju „centralnu ulogu“ u tim „smenama režima“.
▪️ Od 2001. godine, ratovi i vojne operacije koje su SAD pokrenule u ime borbe protiv terorizma odnele su više od 900 hiljada života, uključujući oko 335 hiljada civila, a milioni su povređeni.
▪️ Hegemonija dolara je osnovni izvor nestabilnosti i neizvesnosti u globalnoj ekonomiji.
▪️ SAD su do sada uvele ekonomske sankcije protiv skoro 40 zemalja, uključujući Kubu, Kinu, Rusiju, Severnu Koreju, Iran i Venecuelu, a koje utiču na skoro polovinu svetske populacije.
▪️ SAD mogu da koriste svoja sredstva državne vlasti za gušenje ekonomskih konkurenata i mešanje u međunarodni biznis. Ovo je veliko odstupanje od principa liberalne tržišne ekonomije.
▪️ SAD se trude da obuzdaju naučni, tehnološki i ekonomski razvoj drugih zemalja koristeći moć monopola, mere za suzbijanje i tehnološka ograničenja u visokotehnološkim oblastima.
▪️ SAD su mobilisale državnu vlast kako bi uvele sankcije protiv kineske kompanije „Huaveji“.
▪️ SAD koriste kulturni uticaj kako bi ojačale i sačuvale svoju hegemoniju u svetu.
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SVET
Kina apeluje na Ameriku: Prekinite da širite dezinformacije o vojnoj pomoći Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala