- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nova era u lečenju: U Crnoj Gori ugrađen najmanji pejsmejker na svetu

© Sputnik / Nebojša Popović Klinički centar Crne Gore
 Klinički centar Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) pacijentu je prvi put ugrađen najmanji pejsmejker na svetu „Micre“, što je, kako su rekli iz te institucije, dokaz da KCCG sa uspehom prati savremena medicinska dostignuća.
Iz KCCG-a su rekli da je pejsmejker ugradio stručni tim te institucije na čelu sa načelnikom Odeljenja za poremećaje srčanog ritma i elektrofiziologiju srca Klinike za kardiologiju Mihailom Vukmirovićem, uz učešće predsednika Udruženja kardiologa Poljske Pšemislava Mitkovskog, prenosi RTCG.
Vukmirović je rekao da su, prateći savremene trendove iz oblasti poremećaja ritma, implantirali najmanji pejsmejker na svetu, „Micra“.
Kako je pojasnio, taj aparat, težine manje od dva grama, ima sve funkcije kao i standardni, ugrađuje se kod pacijenata kod kojih je onemogućena implantacija standardnim postupkom.
Prema rečima Vukmirovića, kod pacijenta koji nemaju prohodne krvne sudove ruku pribegava se pristupu preko velikih vena nogu, kao i u slučaju kada se izvode kateter ablacije poremećaja srčanog ritma.
„Pejsmejker, koji je u obliku kapsule, preko katetera se pozicionira u središnji zid desne komore i fiksira preko četiri kukice. Kada se proveri da je pozicija stabilna i da su elektronski parametri optimalni, kateter se odvaja od kapsule koja dalje vrši funkciju stimulacije srca“, rekao je Vukmirović.
On je saopštio da će se pejsmejker „Micra“ ugrađivati i kod pacijenata koji imaju infekciju lože ranije ugrađenog pejsmejekera odnosno kod onih koji su na hroničnom programu hemodijalize zbog očuvanja krvnih sudova ruku, neophodnih za navedeno nefrološko lečenje.
Prema Vukmirovićevim rečima, pacijentkinja kod koje je danas ugrađena „Micra“ imala je neprohodne krvne sudove ruku.
Kako je saopštio, uobičajeno vreme trajanja tog pejsmejkera je kao i kod standardnog, od deset do 12 godina, a zamena se ne radi, već kada se potroši baterija ugrađuje se novi aparat, bez bojazni da će remetiti normalan srčani protok.
Procedura je komforna, kratko traje i pacijenti narednog dana mogu ići kući“, rekao je Vukmirović.
Iz KCCG-a su kazali da je za primenu te metode potrebna adekvatna priprema pacijenta, kao i edukovan i utreniran stručni kadar.
„Uvereni smo da ta metoda predstavlja novu eru u lečenju pacijenata sa poremećajem rada srčanog ritma“, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala