- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Francuska novinarka: Zapadne armije su skinute do gole kože da bi Kijev dobio oružje

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "leopard 2"
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
U veoma bliskoj budućnosti videćemo „prilično interesantne stvari“ na frontu, tvrdi u intervjuu za Sputnjik francuska novinarka Kristelj Nean koja izveštava iz Donbasa, a uvrštena je na spisak kontroverznog ukrajinskog sajta „Mirotvorac“.
„Mislim da ćemo videti prilično 'interesantne' stvari u najbližoj budućnosti. Pre svega zbog toga što tenkovi koje će biti isporučeni Ukrajini apsolutno nisu prilagođeni tom terenu. Ukrajinsko tlo i bljuzgavica uopšte nisu dobrodošli za tenkove. Oni su preteški i nisu pravljeni za kretanje po takvoj raskvašenoj zemlji. Teški tenkovi poput 'abramsa' ili 'leoparda' jednostavno će se zaglaviti u blatu. Čak će i s njihovim dostavljanjem biti problema, jer mnogi mostovi u Ukrajini nisu predviđeni za teret iznad 50 tona“, tvrdi francuska novinarka.
Prema njenom mišljenju, obećani tenkovi neće promeniti tok rata, nego će samo produžiti njegovo trajanje.
„To je smešno, a još je smešnije što su zapadne armije skinuli do gole kože, da bi kap po kap isporučivali oružje Ukrajini. To je novac koji je bačen na vetar. Mene je sramota što moja rodna zemlja isporučuje oružje zemlji koja, kako je poznato, vrši ratne zločinee. Mi smo već znali 2014. godine da ukrajinska armija vrši vojne zločine. Ta tema je pokretana u izveštajima Ujedinjenih nacija, na primer, o bici za Ilovajsk. Bez obzira na to, Francuska je odlulila i nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini. Za mene je to zaista sramotno“, kaže novinarka.
Ona ističe da se Ukrajina koristi kao platforma za pokretanje indirektnog sukoba s Rusijom, a njeno stanovništvo služi kao topovsko meso.
„Ukrajina je, u suštini, samo pion. Ukrajinu koriste kao platformu za napad na Rusiju. Počeli su da je razdvajaju od Rusije još tokom prve 'narandžaste revolucije' 2004. godine, a potom tokom Majdana 2014. Interesi NATO-a u tom sukobu jesu da se oslabi Rusija, ali oni ne žure da tamo šalju svoju vojsku, prosto zato što ne žele da se na njih obruši kiša nuklearnih raketa“, kaže Kristelj Nean.
Ona podseća na to da je ukrajinska armija još na početku sukoba 2014. godine svesno napadala civile, na to da je usred noći bombardovala najveću bolnicu u Donjecku raketama s povećanom udarnom snagom, pokušavajući da ubije što više pacijenata i personala.
„Nažalost, ukrajinska armija nastavlja svakodnevno da granatira Donjeck. U celini, sada više nema redovnih napada na centar grada i više nismo u situaciji kakva je bila, na primer, u novembru i decembru. Tada su zaista svakodnevno bombardovali sam centar Donjecka“, podseća francuska novinarka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala