- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Amnesti internešenel“: Situacija ruskojezičnih novinara u Evropi izaziva ozbiljnu zabrinutost

© Flickr / Richard Masoner / CycleliciousNovinari, ilustracija
Novinari, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Situacija sa ruskojezičnim novinarima u Evropi je veoma alarmantna, organizacija za ljudska prava „Amnesti internešenel“ pomno prati ovu temu, saopštila je generalna sekretarka te organizacije Anjes Kalamar na brifingu sa novinarima udruženja ACANU akreditovanim pri UN.
„Ovo je tema koja je izuzetno važna za 'Amnesti', ona nas zabrinjava. Još radimo na ovoj temi, tako da još nismo objavili izveštaj o tome. Naš stav o ovom pitanju i situaciji ruskojezičnih novinara biće predstavljen u najskorije vreme“, odgovorila je ona na pitanje o reakciji „Amnestija“ na zatvaranje medija na ruskom jeziku i hapšenja novinara u Evropi.
Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. U novembru 2016. Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi potreba za suprotstavljanjem ruskim medijima. Zvanični predstavnici Rusije nazvali su ove optužbe neosnovanim. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da Moskva nije očekivala da će Zapad uvesti sankcije novinarima, sportistima i predstavnicima kulture. Šef Saveta za ljudska prava pri predsedniku Rusije Valerij Fadejev uputio je apel predstavnici OEBS-a za slobodu medija Terezi Ribeiro i pozvao je da preduzme mere za poštovanje normi koje se odnose na slobodu štampe zbog uznemiravanja medija na ruskom jeziku. Predsednik Evropske federacije novinara Rikardo Gutijeres primetio je da je zabrana ruskih medija u EU „stvorila opasan presedan koji ugrožava slobodu štampe“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala