- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena nova solarna baklja klase Iks

CC0 / / El Sol, la estrella más cercana a la Tierra
El Sol, la estrella más cercana a la Tierra - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Snažna sunčeva baklja više klase Iks zabeležena je u noći 18. na 19. februar, saopštila je laboratorija rendgenske astronomije Sunca Instituta za fiziku Ruske akademije nauka.
Grafikon pokazuje da je solarna baklja počela oko 00.00 po Griniču i da joj je prethodilo nekoliko slabih baklji Ce-klase.
Sunce je bilo neobično aktivno od kraja decembra 2022. do početka januara 2023. kada je otkriveno nekoliko baklji klase Ce.
Prema naučnicima, sadašnji porast solarne aktivnosti je najjači od 2017. godine, što ukazuje na približavanje maksimalne aktivnosti Sunca.
Pored toga, centri aktivnosti i dalje se posmatraju u centralnoj zvezdi, uključujući izuzetno velike grupe tačaka čija je površina blizu istorijskog maksimuma.
Sunčeve baklje mogu izazvati magnetne oluje na Zemlji, koje zauzvrat poremete sisteme napajanja i utiču na migraciju ptica i životinja.
Takođe, povećana aktivnost Sunca bi mogla da proširi auroralnu oblast.
Baklje su koronalne eksplozije mase, koje naučnici klasifikuju na osnovu talasne dužine rendgenskih zraka u klase A, Be, Ce, Em i Iks, od najmanje do najintenzivnije. Klasa Iks se smatra najintenzivnijom.
U zavisnosti od lokacije i pravca izbacivanja, oblak plazme može ali ne mora da stigne do Zemlje. U prvom slučaju, takvi događaji izazivaju magnetne oluje u Zemljinoj magnetosferi.
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako umiru galaksije i šta će se desiti sa našom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala