- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Žena slučajno razbila vrednu skulpturu na izložbi /video, foto/

CC0 / Unsplash/Chuttersnap / Krhotine
Krhotine - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Žena koja je došla na Sajam umetnosti u Majamiju, slučajno je razbila skulpturu „Psa od balona“ poznatog umetnika Džefa Kunsa, koja vredi 42,000 dolara.
Do incidenta je došlo tokom VIP pregleda u umetničkoj glaeriji Art Vinvud, a neki kolekcionari su mislili da je reč o performansu.
„Video sam da je neka žena stajala tamo, tapkala skulpturu, nakon čega je ova pala i razbila se na hiljade komada“, rekao jedan od prisutnih umetnika Stiven Gamson, uz obrazloženje da je žena to učinila da bi videla da li je to pravi balon, objavio je Gardijan.
Razbijena skulptura bila je deo čuvene serije „Psi od balona“ i delo je američkog slikara i vajara Džefa Kunsa, koji inspiraciju crpi iz svakodnevnih predmeta, uključujući i životinje napravljene od savijenih balona, a njegovi radovi dovode u pitanje šta je to likovna umetnost i neki su prodavani za 91 milion dolara, navodi Gardijan.
Skulpture „Psi od balona“ razlikuju se po veličini, pa tako najmanje nisu više od 30 centimetara, dok one najveće više od tri metra.
Procenjivač umetnina u kompaniji Bel-Er Fajn Art, Benedikt Kaluh, rekla je da žena nije nameravala da razbije skulpturu i da će osiguranje pokriti štetu.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala