- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad naoružava Kijev za „prolećnu ofanzivu“: Rusija ima odgovor i na američke „džejdam“ bombe

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica "Giacint"
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Priliv američkih sredstava u Ukrajinu biće sve veći, a u Kijevu žele da im se omogući i vazduhoplovna ofanzivna komponenta sa avionima F-16. General major Mitar Kovač kaže da se obučavaju i piloti za avione A- 10, koji su neposredna borbena podrška kao i piloti za Apač. Planiraju i uvođenje „džejdam“ bombi ali Rusija ima moćan odgovor.
Njihova zamisao je, naglašava naš sagovornik, da se ta grupacija oklopnih mehanizovanih snaga i sedam do osam brigada specijalne namene među kojima je i jedna brigada Azova, pripreme za prolećnu ofanzivu. Oni još jednom žele da pokušaju da iskompromituju rusku vojsku - da se probiju u nekom pravcu, možda prema Melitopolju, da izađu na obalu Azovskog mora, da odvoje dve teritorije i da omoguće napad na Krim, ocenjuje naš sagovornik.

Rusija ima moćan odgovor za „džejdam“ bombe

Britanija za to daje rakete, a Amerika je za F-16 pripremila takozvane „džejdam” bombe koje su već delom došle u Ukrajinu.
„O njima se puno i ne priča, jer su to stare bombe koje su visoko sofisticirane, sa uređajima za inercijalno i GPS navođenje, a to je sve uz podršku vojnih i civilnih satelita koji imaju namenu preciznog gađanja kako artiljerije tako i ovih bombi. Zavisno od visine leta aviona i njegove brzine mogli bi da se gađaju ciljevi u dubini ruske teritorije 20 do 80 kilometara. Te bombe su veoma moćne, precizne, čak kružne greške 5 do 9 metara, mogu gađati nepokretne objekte, infrastrukturu i strateška mesta.
Ipak, naš sagovornik naglašava da to Rusija dobro zna kroz obaveštajne podatke i da priprema adekvatan i moćan odgovor neutralisanja te avijacije.

Piloti se već obučavaju, medijska slika lažna

Sada se u medijima postavlja pitanje da li će Amerika dati Ukrajini avijaciju. Postoje informacije, kaže Kovač, da se već pola godine obučavaju piloti kako u Britaniji tako i u Americi za dve vrste vazduhoplova i kada sve bude javno saopšteno oni će već biti operativno spremni da učestvuju borbenim dejstvima.
Upravo nam, dodaje Kovač, bombe za F-16 dokazuju da je taj projekat odobren, da se deo logističkih potreba infrastrukture priprema za prihvat tehnike, a da se paralelno izvodi obuka na vazduhoplovima.

Kakva faza sukoba predstoji?

Kovač naglašava da ne smemo da zaboravimo da na delu imamo takozvanu hibridnu agresiju Zapada na Rusku Federaciju. Ovde se naravno ne radi o sukobu između Rusije i Ukrajine, već o globalnom sukobu dva koncepta, dve ideologije globalizma koju predvodi Amerika i suverenizma koji predvodi Rusija pre svega, a onda i Kina i veći deo slobodnog sveta.
„Na frontu imamo pokušaj Zapada da osokoli, pomogne ukrajinskim oružanim snagama da se bore dajući im novo, sofisticirano naoružanje. Dobar deo tih borbenih sistema, artiljerijskih oruđa, tenkova, PVO sistema i avijacije uništeno je u prethodnim mesecima. Sada je Zapad došao na ispit da daje svoje oružje, opremu, tenkove, oklopne transportere... Sve to samo govori o tome da će naredni period rata biti znatno krvaviji i opasniji po gubitke u vojničkom i civilnom smislu“, rekao je Kovač.

Nova ruska taktika angažovanja snaga

Što se tiče karaktera ruskog načina angažovanja snaga, ovaj general-major u penziji ocenjuje kao sasvim novu taktiku - ne juriša se za prostor. Upravo su, dodaje on, NATO i SAD cenili da će se po nekoj tradiciji upotrebe snaga, po nekom sovjetskom receptu oklopne jedinice upotrebljavati na način da idu što dublje ukrajinsku teritoriju, ka Zapadu. Smatrali su da će ostati izloženi bokovi i da će te jedinice biti ugrožene. Očito se to, kaže on, pokazalo na prodoru ruske vojske prema Kijevu gde su u jednom momentu ostale izložene te jedinice u pozadini i onda su grupe ukrajinskih oružanih snaga mogle da ih gađaju
„Naravno da je brzo naučena ta lekcija da u skladu sa datum situacijom menjaju način upotrebe snaga - prešli su na taktiku trošenja ukrajinskih snaga, njihovog uništavanja i često se u medijskom prostoru može čuti pojam da “ruske snage melju ukrajinske oružane snage,” da se veoma sporo pomeraju ali da uništavaju ozbiljno tehniku i ljudski potencijal“, naglasio je Kovač.

Veliki gubici ukrajinskih oružanih snaga

Gubici ukrajinskih oružanih snaga su ogromni, kaže Kovač i dodaje da je procena da je preko 400 hiljada ljudi izbačeno iz borbe - oko 150.000 je poginulih, a oko 250.000 je ranjenih i nestalih. To je ogroman gubitak ako se pođe od informacija da je 260.000 ukrajinskih profesionalnih vojnika ušlo u rat, sa rezervom oko 700.000, a da je izvršeno preko devet mobilizacija. To znači da je dobar deo onih elitnih jedinica sa početka rata istopljen i istrošen i da je sada najveći problem za Zapad i Ameriku kako nadoknaditi te gubitke.
„U jednom momentu dat je otvoren signal Poljskoj da daje svoju profesionalnu vojsku i oni su dali 12.000 do 15.000 vojnika Ukrajincima koji su ih uputili na prvu liniju fronta. To se čini i sa dobrovoljcima iz drugih vojski NATO-a koji kao psi rata, odnosno kao dobrovoljci učestvuju u tim akcijama. Pre svega mislim na Engleze, Rumune, Holanđane i Nemce“.

Moskva neće još dugo tolerisati poteze Berlina

Nažalost, ocenjuje on, Evropa se priprema na dugotrajan rat, a migrantski putevi nisu slučajni procesi. Oni su upućeni ka Evropi zarad rušenja takozvane nacionalne Evrope bez granica, a druga dimenzija jeste da se iz tih redova tradicionalno zapadne zemlje mogu snabdevati mladim ljudima.
Ipak, naš sagovornik smatra da će ih preduhitriti strategija Rusije i to ne samo prema Ukrajini već i prema Nemačkoj.
„Pametno je što ne upućuju ruske momke na nemačke tenkove kao što je rađeno u Drugom svetskom ratu. Ima za to više strateških opcija da se urazumi političko rukovodstvo u Berlinu da ne sprovodi jednu takvu agendu koju im nameće Amerika”.
Nemačko slanje tenkova Ukrajini je poslednja opcija koju će možda Moskva progledati ili razumeti zbog pritiska Amerike. Dalje poteze kao što su davanje nemačkih trupa u eventualnom regionalnom ratu ili slanje avijacije ili lociranja fabrika za proizvodnju tenkova u Ukrajini, Rusija neće tolerisati – uputiće još poruku da to ne sme da čini, uveren je Mitar Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala